La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha evitat aquest dimarts fer una crida a les famílies catalanes a desobeir les instruccions de l'Estat sobre desconfinament, si bé ha reclamat que es retornin a la Generalitat les competències per poder gestionar aquest procés.

Així ho ha dit en la roda de premsa telemàtica del Govern, en ser preguntada per les declaracions a Ràdio 4 del president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, que s'ha mostrat a favor que a partir de dilluns que ve les famílies catalanes segueixin el pla de la Generalitat de desconfinament progressiu dels nens, encara que aquest no coincideixi amb el del Govern espanyol.

Budó ha remarcat que "desgraciadament, el Govern va recentralitzar competències en la gestió del coronavirus", de manera que "ara mateix" la Generalitat no té les atribucions per pilotar el procés de desconfinament.

Per això, ha insistit que "en aquesta etapa de desconfinament cal tornar les competències als territoris", perquè cada comunitat autònoma la pugui gestionar segons les necessitats i realitats que presenti la seva situació.

"Esperem que les pròximes hores el Govern central accepti aquesta petició", ha subratllat Budó, que confia que l'Executiu de Pedro Sánchez "escoltarà i tindrà en compte" els plans que estan treballant les comunitats per als seus propis territoris.

Preguntada per si, en cas de contradicció entre els criteris de desconfinament de tots dos executius, acceptarà les instruccions de l'Estat, Budó ha assegurat que la Generalitat vol "treballar de manera coordinada i consensuada amb el Govern de l'Estat espanyol".

Segons Budó, la proposta de desconfinament que prepara el Govern espanyol i que espera aprovar definitivament a finals d'aquesta setmana "és la que més s'ajusta a les necessitats" de Catalunya, amb un pla específic per als nens que contemplaria "sortides per franges horàries, tenint en compte la segregació per edats".

Això sí, ha puntualitzat que per permetre la sortida de menors al carrer caldrà esperar que "les dades epidemiològiques" així ho avalin.

A finals d'aquesta setmana, ha dit, el Govern analitzarà les dades disponibles, "per poder fer aquestes recomanacions".

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit no entendre "el perquè de certes decisions" del Govern de l'Estat, com limitar les sortides només a menors de fins a 14 anys i només per a activitats com anar "a la farmàcia, al supermercat o al banc".

Segons Vergés, amb les seves propostes el Govern vetlla "per la salut d'aquests nens i adolescents" i, per això, no comparteix que se'ls deixi sortir només "perquè puguin acompanyar els pares a comprar".

Així mateix, la consellera ha demanat a l'executiu espanyol que "justifiqui" les seves decisions amb criteris tècnics.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus