El president d'ERC en el Parlament, Sergi Sabrià, ha demanat a la ciutadania que faci cas al que digui la Generalitat sobre la manera en què els nens han de sortir al carrer: "Jo els dic que facin cas del que digui la Generalitat, i que no pateixin que no es trobaran a cap guàrdia civil

"El Consell de Ministresa. Catalunya decideix i ells es veuen obligats a decidir perquè no aguanten la pressió de la resta de comunitats autònomes", ha afirmat en una entrevista aquest dimarts en Ràdio 4 recollida per Europa Press.

Sabrià ha opinat que Catalunya està liderant i creu que el que decidirà el Govern central sobre la sortida dels nens serà similar al que ha anunciat la Generalitat: "Si podem implementar-ho a la manera catalana doncs millor, perquè es fa des de la proximitat i perquè Espanya ha demostrat una vegada i una altra que no està gestionant massa bé aquesta crisi".

El líder dels republicans en el Parlament ha sostingut que la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, pot decidir sobre les sortides dels menors i pot implementar mesures: "I si no, que vingui la unitat militar aquesta i que detingui els pares. Oi que no ho farà? Doncs fem-ho des de Catalunya i fem-ho bé".

"Bates blanques i no soldats"

Preguntat per les paraules de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, sobre si una Catalunya independent hauria gestionat millor la crisi del Meritxell Budócoronavirus Sabrià ha afirmat que s'hauria gestionat des de la proximitat i amb criteris diferents, i ha subratllat que "això es soluciona amb bates blanques i no amb soldats".

Ha qualificat d'"error garrafal" que en les rodes de premsa del Govern central hi hagi més uniformats que polítics i metges, i ha valorat que la Unitat Militar d'Emergències (UME) hagi ajudat a desinfectar residències.

Sobre la participació d'ERC en la comissió del Congrés per als acords de reconstrucció, Sabrià ha dit que participaran, votaran i seran la veu de Catalunya, però ha afegit: "Diuen els parlamentaris que crear una comissió és la millor manera que no se solucioni res".

Preguntat pel denominat 'passaport immunitari', Sabrià s'ha mostrat a favor d'aprofitar la tecnologia i posar-la al servei de la salut, però ha apuntat que hi ha un component d'ètica que "cal posar en primer termini", i ha sostingut que Vergés i el president de la Generalitat, Quim Torra, no han defensat coses tan diferents sobre aquest tema.

Torra "pot fer el que vulgui"

També sobre Torra i la seva crítica la gestió comunicativa del conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chackir El Homrani, sobre les residències, Sabrià ha afirmat que el millor és cooperar, que no criticar dins d'un mateix govern: "És el seu conseller, a mi em va sonar molt estrany i em va sonar poc afortunat. Però és el president, pot fer el que vulgui, també equivocar-se".

Sabrià ha assegurat que és normal que en una situació com aquesta Torra no es plantegi convocar eleccions a Catalunya, i que una vegada passada la crisi Catalunya haurà de decidir sobre el model de reconstrucció que vol, i ha afirmat que la crisi de la Covid-19 està permetent que ERC i JxCat parlin molt, i això ajudi "a millorar dificultats de posicionament".

Tribunal Suprem

El líder dels republicans en el Parlament ha criticat que el Tribunal Suprem advertís els funcionaris de presons sobre la possibilitat que els presos que es beneficiessin de l'article 100.2 poguessin passar el confinament a les seves cases per evitar la propagació del coronavirus.

Ha acusat al Suprem d'amenaçar els funcionaris, i ha criticat: "Està claríssim en quina situació estem, qui està fent les coses i com aconsegueix el seu objectiu", després del que ha lamentat que aquesta situació no només hagi perjudicat als presos independentistes.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus