El Gremi de Floristes de Catalunya fa una valoració molt positiva de la diada de Sant Jordi, ja que pràcticament s'ha doblat la previsió de vendes i s'ha tancat el dia amb una xifra que supera les 500.000 roses venudes. La previsió dels encàrrecs anticipats ha facilitat que les floristeries poguessin adaptar la comanda i incrementar la compra final als majoristes. El sostre de venda estava en la distribució a domicili. "Estem molt satisfets de la resposta ciutadana i la professionalitat dels floristes, no ens consta cap incidència pel que fa al repartiment", assenyala Joan Guillén, president del Gremi.

Els floristes constaten que la campanya ha estat "un èxit", que "les floristeries no podien treballar més ni accedir a més roses", i que si hi ha desviació respecte la previsió inicial, serà "a l'alça". En contraposició, Guillén explica a l'ACN que han detectat "canals incorrectes" de venda física en quioscos durant la jornada, que sumarien uns pocs milers de roses. "Ens ha empipat, després de tota la logística que estem fent", lamenta sobre una venda física que "no es podia fer".

Guillén recorda que ja van advertir que seria un Sant Jordi "de mínims", i és en aquest sentit i no en un altre que es mostra satisfet amb la campanya. "Ens hem quedat a mitges perquè segurament milers de persones haurien volgut" rebre una rosa a casa, assumeix. Però ni el personal que ha pogut treballar en la recepció, preparació i distribució de les flors (el que no està afectat per ERTO), ni l'arribada de roses dels majoristes ho ha posat fàcil. "Avui encara ens trucava gent demanant roses", explica Guillén.

Respecte la venda de roses en quioscs, que diu haver detectat -i que en el cas de Barcelona l'Ajuntament ha fet interrompre, diu Guillén-, subratlla que "no hauria d'haver passat" ja que la venda física "no es podia fer". Amb tot, el florista calcula que són uns "pocs milers" el que es pot haver "col·locat" per aquesta via.

Durant la jornada d'avui, el Gremi també ha coordinat el repartiment de 10.000 roses. A primera hora s'han repartit roses en tots els seients reservats per la gent gran a metro i autobusos de Barcelona. També s'han deixat 5.000 roses a l'Hospital Clínic i 3.000 a l'Hospital de Bellvitge en representació dels col·lectius sanitaris que vetllen per la nostra salut.