25 de abril de 2020
25.04.2020
Diari de Girona

Ciutadans presenta un "pla de xoc" per impulsar la recuperació des dels municipis

La formació taronja contempla mesures que afecten els àmbits social, econòmic, sanitari i associatiu

25.04.2020 | 12:49
Ciutadans presenta un "pla de xoc" per impulsar la recuperació des dels municipis

Ciutadans vol impulsar "un pla de xoc per a la recuperació i la reconstrucció" des dels municipis. A través d'un comunicat, el secretari d'acció institucional de Cs, Joan García, ha considerat que cal començar a treballar en mesures "que permetin atenuar els greus efectes que aquesta crisi sanitària" i que s'ha de fer "des de les institucions més properes als ciutadans". El pla contempla mesures que afecten els àmbits social, econòmic, sanitari i associatiu. Entre altres coses, proposa que cada ajuntament faci una anàlisi de la situació sanitària i que ho traslladi a les administracions supramunicipals. A més, preveu el disseny d'un protocol d'actuació en cas de rebrots de la pandèmia i revisar la situació sanitària a les residències.

En l'àmbit social, el pla de xoc proposa analitzar la situació de vulnerabilitat i d'afectació de la crisi a cada municipi, crear fons extraordinaris per a polítiques socials i per al desenvolupament de plans per fomentar l'ocupació. A més, vol que es facin seguiments individualitzats a les persones amb risc d'exclusió social i que es creïn mecanismes d'assessorament i informació a la població.

En clau econòmica, la formació taronja proposa que s'adapti la fiscalitat municipal a la situació creada per la crisi de la covid-19; que s'estudiï i que es plantegin moratòries i exempcions en el pagament d'impostos i taxes municipals, especialment en cas de les famílies vulnerables i per als autònoms i comerciants que han vist afectada la seva activitat. També més, també volen que hi hagi línies d'ajuts dirigides a l'activitat comercial i empresarial.

Cs també aposta per "actualitzar" els pressupostos dels ajuntaments perquè "han quedat desactualitzats i per tant no són eines efectives que permetin gestionar la crisi del covid-19 i la recuperació". Segons Joan Garcia, els comptes han de preveure la reducció de despeses supèrflues, les duplicitats, els privilegis i les estructures innecessàries; eliminar partides innecessàries en publicitat, dietes i atencions protocol·làries, paralitzar els projectes i actuacions que no siguin prioritaris i eliminar les subvencions a entitats privades com l'AMI (Associació de Municipis per la Independència) per derivar els diners a superar la crisi del Covid19. El dirigent de Cs també ha plantejat que els municipis facin un front comú per reclamar ajuts als governs autonòmics i al govern d'Espanya que permetin obtenir un major finançament municipal a més d'ajuts extraordinaris.

A banda d'aquestes mesures, Cs també vol homenatjar les víctimes de la covid-19, fer actes de reconeixement als treballadors que lluiten a primera línia contra aquesta pandèmia; que es creïn comissions permanents de treball del coronavirus integrades per agents socials i el teixit associatiu i que els ajuntaments facin un ple monogràfic sobre l'afectació de la pandèmia, i que posteriorment en els plens s'inclogui de forma permanent un punt en l'ordre del dia que permeti anar fent un seguiment sobre l'evolució de la recuperació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit