El cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha demanat més control policial i tancar millor els recintes perquè no es produeixin aglomeracions com les d'ahir i ha recordat que "encara estem lluny de tornar a les piscines i les platges".

En declaracions a l'emissora RAC-1, Trilla ha reclamat "responsabilitat" i "una sortida ordenada" el proper cap de setmana, quan s'espera que el Govern central deixi sortir a passejar i fer esport a l'aire lliure de forma individual.

Trilla ha valorat el primer dia en què els nens van poder ahir sortir al carrer i ha dit: "La majoria de la gent ho va fer bé, però potser una mica amb l'alegria, hi va haver coses que cal corregir i cal apel·lar a la responsabilitat individual i col·lectiva".

"Caldria més presència de la Guàrdia Urbana, tancar millor alguns recintes per evitar que la gent es coli a dins", ha aconsellat l'epidemiòleg, que adverteix el perill que el desconfinament no es faci "d'una manera ordenada" i de "caure en l'error que tots ho interpretin a la seva manera".

"Si anem tots separats i ningú entra en contacte amb l'altre, el risc de contagi és molt limitat", ha afegit el metge, que recomana portar mascareta a l'aire lliure encara que no veu necessari que sigui obligatori si no és en transports públics i espais tancats.

L'epidemiòleg, assessor del comitè tècnic espanyol, ha alertat que "cal preveure rebrots segur. Seguim confinats. Això que es va fer ahir va ser una primera relaxació d'una mesura concreta, però encara estem lluny de tornar a les piscines i platges de manera habitual. Hem d'aguantar més".

Trilla ha indicat que no disposen de dades científiques que acreditin que la calor afebleix el coronavirus, però confia que "la calor i la humitat han d'ajudar a controlar la malaltia".

Sobre la immunitat de la població, l'epidemiòleg ha aventurat que "pot ser que hi hagi un 10% de la població immunitzada, és un percentatge petit, i el 90% de la població pot no haver tingut contacte amb el virus".