El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha reclamat al govern espanyol que faci un "replantejament" de la sortida dels nens al carrer i que fixi una "franges" per permetre, així, que altres col·lectius també puguin sortir de casa seva. "Si fraccionéssim el dia en diferents horaris, tots podríem anar tornant a la normalitat a poc a poc si les dades epidemiològiques ens ho permeten", ha assegurat.

El conseller ha qualificat "d'irresponsable" que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés dissabte noves mesures, com les sortides per passejar o fer esport per a la població en general dissabte 2 de maig, "sense saber com seria la foto de l'endemà amb els menors de 14 anys".

Buch ha recordat que la proposta de la Generalitat per a la sortida dels nens inclou "franges horàries" per "evitar aglomeracions", però també perquè hi ha "altres col·lectius vulnerables" que han de poder sortir "per la seva salut psicològica o per estirar les cames".

Tot i això, Buch considera que la decisió del govern espanyol que els nens puguin sortir de les 09.00 a les 21.00 hores, "va en contra que diferents col·lectius puguin sortir en diferents franges" i també "evitar aglomeracions".

Per això, el conseller ha "exigit" al govern espanyol que faci un "replantejament" de la mesura que ha aprovat i determini unes franges "per pensar en altres col·lectius vulnerables" que puguin sortir, en funció de les dades epidemiològiques.

Buch s'ha preguntat "a quina hora podran sortir els esportistes" si els nens ho poden fer de nou del matí a nou del vespre, al mateix temps que ha remarcat que aquest dilluns poden coincidir als carrers pares amb nens i persones que es desplacen per anar a treballar.

Entre altres col·lectius que ha apuntat que podrien sortir si s'estableixen franges, hi ha la gent gran o persones que no poden sortir a treballar perquè estan a l'atur o perquè la seva empresa ha presentat un ERTO.

El conseller considera que és "una irresponsabilitat" que Pedro Sánchez anunciés noves mesures dissabte quan encara no coneixia "la foto de l'endemà" amb la sortida dels nens. Per Buch, cal anunciar mesures "en funció de la realitat", i fer-ho en funció de les dades de l'evolució de l'epidèmia.

Budó demana "no abaixar la guàrdia"

Per la seva banda, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha alertat que, si "s'abaixa la guàrdia", es "corre el risc" que tot l'esforç fet fins ara serveixi per "molt poc". La consellera de la Presidència ha demanat a la ciutadania que es compleixi el distanciament de seguretat quan baixi amb els infants al carrer, perquè és "important" que els menors "puguin continuar sortint". Budó ha lamentat algunes de les imatges d'ahir: "No es poden tornar a repetir", ha advertit, per després insistir que cal que tothom respecti les normes per afrontar la lluita contra el coronavirus.

Buch també ha insistit, per al desconfinament, la Generalitat ha de poder fer un "marc" que cada ajuntament pugui "ajustar" en funció de la seva "singularitat".