Un micròfon obert just abans de començar la reunió telemàtica de la Mesa del Parlament d'aquest dimarts ha deixat al descobert uns comentaris del vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, de JxCat, contra el president de la institució, Roger Torrent, d'ERC.

Costa, segons ha avançat Nació Digital i han confirmat a Efe diverses fonts coneixedores de la reunió, parlava per telèfon sense haver silenciat el micròfon de l'ordinador des del qual ja estava connectat a la videoconferència que havien de mantenir just després els membres de la Mesa.

"L'estàvem escoltant tots", comenta una de les persones que anava a participar a la reunió de la Mesa, òrgan en el qual al llarg de la legislatura Costa i Torrent, que mantenen una relació de tibantor, han xocat en múltiples ocasions.

"Costa s'ha deixat un micròfon obert i s'ha escoltat com conspirava contra Torrent", indica una altra de les fonts consultades.

En concret, Costa -un dels dos representants de JxCat a la Mesa, que juntament amb els dos d'ERC conformen la majoria independentista en aquest òrgan- conversava en aquest moment amb el vicepresident segon del Parlament, Joan García, de Ciutadans.

A la conversa han parlat d'un dels assumptes tractats després a la reunió de la Mesa, que ha aprovat per majoria destinar el romanent parlamentari corresponent al 2019 -més de dos milions d'euros- a centres de recerca públics, atenció primària i hospitals, un donatiu que es lliurarà al Tresor de la Generalitat.

Mitjançant el micròfon obert s'ha escoltat Costa comentar que aquest donatiu no havia d'acabar amb "una foto de Torrent" amb el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, també d'ERC.

"Si algú vol fer-se campanya personal, que es la pagui", ha dit Costa al seu interlocutor de Ciutadans, i ha defensat que no es faci lliurament de cap xec ni hagi cap acte formal, sinó que els diners siguin lliurats mitjançant una transferència.

Ja a la reunió de la Mesa, Torrent ha proposat donar aquesta quantitat de diners a la Generalitat a través d'una transferència per assegurar que "ningú, sobretot el vicepresident primer, se senti incòmode", ha comentat en to sarcàstic.

El passat 21 de gener, ERC ja va mostrar el seu disgust amb l'aliança de Costa, responsable de l'àrea econòmica de la càmera, amb forces de l'oposició a la tramitació del pressupost del Parlament.

JxCat va votar, com Ciutadans, a favor de tramitar uns comptes que desagradaven a Torrent perquè preveien pujar el sou als diputats i tallaven altres partides que volia incloure el president del Parlament.

Finalment, la proposta pressupostària va haver de ser modificada per evitar que els dos socis independentistes del Govern votessin en sentit oposat en un assumpte com aquest

Càrrecs d'ERC demanen la dimissió

Càrrecs d'ERC, entre ells diputats, alcaldes i alts càrrecs de la Generalitat, han demanat la dimissió de Costa a les xarxes.

l diputat d'ERC Jordi Orobitg ha dit compartit a la xarxa un missatge on opina, irònicament, que Costa "sempre ha reivindicat la unitat", però "per a la consecució dels seus objectius personals i partidistes, és clar". "Res de nou", afegeix. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha escrit també a Twitter, sobre Costa: "Quin nivell que tenen alguns representants públics! Ara mateix encara fa més mal tant tacticisme i partidisme".

El portaveu nacional del Jovent Republicà -les joventuts d'ERC-, Pau Morales, també s'ha sumat a la petició de dimissió de Costa, amb un tuit on l'acusa de ser un "clar obstacle a la cooperació i unitat d'acció de l'independentisme". "Conspirar sense escrúpols amb l'unionisme, encegat per fer-li la traveta al company independentista, el fa immereixedor del càrrec que ostenta. Ha de plegar", ha afegit Morales.

L'exalcalde de Prats de Lluçanès i vicesecretari general de Vertebració Territorial i Partit Obert d'ERC, Isaac Peraire, ha compartit aquest tuit, per també escriure'n un on pregunta directament si el vicepresident primer "ja ha dimitit".

També s'hi han sumat càrrecs locals com el regidor d'ERC a l'Hospitalet Xavi Mombiela, amb un tuit irònic: "Unitat! Botifler! Traïdor! #CostaDimissió! Autonomista! Partidista! Còmplice del 155! Ai, no! Espereu! Que en Costa és de JxCat. Bravo! Bravo! Molt bé, molt bé, i puta ERC!!".

La polèmica sobre Costa també han causat "malestar" a JxCat. Fonts de la formació de Carles Puigdemont consultades per l'ACN han admès la seva inquietud, sorpresa i neguit per les paraules del vicepresident primer de la Mesa, i diputat del grup parlamentari.