Catalunya, que ha superat els 10.000 morts, és l'auotnomia on la situació de l'epidèmia de coronavirus millora més lentament, segons les dades de nous contagis facilitades per les autonomies.

La Generalitat ha informat que a Catalunya ja són més de 111.000 els contagiats, 5.659 més que ahir, dia en què el nombre de morts va créixer en 150 persones fins situar-se en 10.073, el que fa que sigui l'única comunitat on la corba, en comptes de ser completament descendent, encara dibuixa dents de serra amb alts i baixos diaris.

No obstant això, tant el nombre de morts en els hospitals catalans com els ingressats a l'UCI segueixen baixant diàriament -avui 5 pacients a l'UCI menys que ahir-.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que "la tensió sanitària segueix sent alta", amb un 65% d'ocupació de les UCI per pacients amb Covid-19, el que significa que "anem millorant, però molt lentament".

També ha explicat que els hospitals catalans encara tenen un 160% d'ocupació dels llits de crítics de la seva capacitat habitual, malgrat que les altes hagin doblat els ingressos.

Les dades de Catalunya contrasten amb la situació de set comunitats autònomes, Aragó, Astúries, Balears, Extremadura, Múrcia, Navarra i la Rioja, a més de Ceuta i Melilla, que no han tingut cap ingrés nou per coronavirus en les seves UCI en les últimes 24 hores, i la meitat d'elles no han arribat ni als 10 hospitalitzats nous.

Aquestes comunitats porten diversos dies comunicant les xifres més baixes de pacients ingressats, el que els col·loca en una posició més favorable per iniciar la desescalada.

A Andalusia, Cantàbria i el País Basc només han comptat un ingrés a la UCI en les últimes 24 hores, dos en el cas de Canàries i Castella i Lleó.

De fet, la immensa majoria dels malalts de la Covid-19 que han precisat d'UCI s'acumulen a Catalunya, amb 18, i Madrid, amb 17, les dues comunitats amb un nombre més elevat d'hospitalitzacions, de les 908 comptabilitzades ahir, amb 316 i 216, respectivament.

I són també de les poques amb un increment del coronavirus que supera l'1%: a Madrid, amb 981 dels 2.144 nous contagiats, és de l'1,6%; a Catalunya descendeix a l'1% amb 496 casos.

Vergés ha afirmat que a Catalunya també baixa l'arribada de persones a urgències per Covid-19, però el fet que algun dia hagi experimentat algun repunt "obliga a no relaxar-nos", entre altres coses perquè ahir registressin uns 1.500 casos positius confirmats més que dilluns i prop de 6.000 casos possibles més.

La consellera ha confirmat que en els últims dies la incidència de casos és més elevada en zones urbanes, de manera que insisteix que el desconfinament es faci "de manera segura i adaptada als diferents territoris".

"Abans d'aventurar en calendaris, hem de treballar amb els sectors econòmics, agents socials i el món municipal en com ha de ser el desconfinament de forma segura", ha dit la consellera, que ha situat els majors índexs de Covid-19 al Barcelonès nord, Litoral, Vallès Occidental oest i Pla de l'Estany-Girona.

Vergés s'ha mostrat molesta amb el pla de desconfinament del Govern central en considerar que no preveu quins tipus d'indicadors ha de facilitar a l'Estat sobre els morts, si han de ser els positius confirmats, els possibles o per hospitals.

Respecte a les 24 residències geriàtriques de Barcelona ciutat que la Fiscalia està investigant, Vergés ha assegurat que donaran a la Justícia "absolutament tota la informació".

"Seguim vigilants amb les residències i no dubtarem ni un segon a actuar" si es donen casos per intervenir-les, com han fet amb una desena d'elles.

Un dels geriàtrics que més ha patit el cop del coronavirus és la Casa Asil de Sant Andreu de Barcelona, on han mort 57 persones grans i altres vint estan en altres centres rebent atenció mèdica.

Ja ascendeixen a 2.902 les persones grans que han mort en una residència, 120 en un sociosanitari i 568 més al seu domicili, sense comptar les que han mort en els hospitals.

A més, hi ha 5.362 professionals de residències en aïllament i 10.556 residents en geriàtrics confirmats de Covid i 22.518 més amb símptomes.

Els investigadors de la UPC i de l'Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP) que estudien l'evolució matemàtica de l'epidèmia han elevat a, com a mínim, entre 2,5 i 2,7 milions d'espanyols els infectats per coronavirus, dels que entre mig milió i 600.000 són a Catalunya, menys del 10% de la població.

Per la seva banda, el nombre de defuncions a la Conca d'Òdena segueix disminuint i en l'última setmana la funerària va registrar 20 morts, una xifra que s'acosta a les 13 que hi van haver durant el mateix període de l'any passat.

Per a l'alcalde, Marc Castells, la situació "està millorant i molt i va en la bona direcció".