L'ocupació dels llits d'unitats de cures intensives dedicades a malalts de Covid-19 a Catalunya experimenten un descens des de fa alguns dies encara que lent des de dilluns passat, quan eren 778 i avui són 773, només cinc menys, segons dades facilitades per la consellera de Salut, Alba Vergés.

En total, hi ha 991 malalts a les UCI dels hospitals catalans, dels quals 773 pateixen Covid-19 i unes altres 258 altres patologies, ha dit aquest dimecres la consellera de Salut a la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat.

Els 773 malalts de coronavirus que estan a les UCI suposen el 65% dels llits de crítics existents actualment i el 160% de les que hi havia abans de la pandèmia, una situació de "tensió màxima" que "va millorant", ha considerat Vergés .

Avui dimecres hi ha 1.500 casos confirmats més que ahir i uns altres 6.000 sospitosos de Covid-19 que no han estat confirmats, i la incidència és elevada al Barcelonès Nord, Litoral, Vallès Occidental oest i Pla de l'Estany-Girona, ha informat.

Les altes hospitalàries a les últimes 24 hores han estat 604 i els ingressos, 384, prop de la meitat, una tendència que s'espera es consolidi i segueixi els propers dies.

Vergés s'ha mostrat molesta amb el pla de desconfinament del Govern central en considerar que no preveu quins tipus d'indicadors ha de facilitar a l'Estat sobre els casos morts, si han de ser els positius confirmats, els possibles o per hospitals, ha indicat.

Ha insistit en la necessitat de tenir en compte als municipis, sectors econòmics i socials i les diputacions i les seves propostes, a l'hora de desconfinar zones de Catalunya.

La consellera ha admès que "és complex el desconfinament segur" i no volen que "ens passi com a Alemanya", on les autoritats sanitàries van alertar ahir que la taxa de contagi de la Covid-19 havia pujat fins a 1,0 i van instar la població a seguir complint amb les restriccions i les mesures de distanciament.

Respecte a les 24 residències geriàtriques de Barcelona ciutat de les que la Fiscalia de l'Estat ha iniciat una investigació, Vergés ha assegurat: "respondrem als seus requeriments i donarem absolutament tota la informació".

"Seguim vigilants amb les residències i no dubtarem ni un segon en actuar" si es donen casos com els que han obligat a la intervenció de deu residències, l'última el passat dilluns 27 a Barcelona ciutat, i canviar als seus gestors per manca d'eficàcia en la gestió de la crisi sanitària.