30 de abril de 2020
30.04.2020
Diari de Girona

El Suprem confirma les condemnes a Millet, Montull i CDC pel «cas Palau»

El tribunal rebaixa les penes a Daniel Osácar i Gemma Montull

30.04.2020 | 13:33
El Suprem confirma les condemnes a Millet, Montull i CDC pel «cas Palau»

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de l'Audiència de Barcelona a 9 anys i 8 mesos de presó i multa de 4,1 milions d'euros al que va ser màxim responsable del Palau de la Música, Fèlix Millet, i a 7 anys i 6 mesos de presó i multa de 2,9 milions d'euros al també exresponsable de l'entitat Jordi Montull. Els magistrats ratifiquen també que tots dos hauran de retornar al Palau 23 milions d'euros que van desviar en benefici propi. A més, el Suprem també confirma el comís de 6,6 milions d'euros a l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) pel que considera guanys obtinguts per tràfic d'influències. Per contra, rebaixa la pena a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, a qui absol de tràfic d'influències, i a Gemma Montull.

La sentència, de 440 pàgines, introdueix algunes variacions respecte a la que va dictar l'Audiència de Barcelona el 29 de desembre del 2017. Rebaixa sis mesos la pena de l'exresponsable financera de l'entitat, Gemma Montull, que va ser condemnada a 4 anys i 6 mesos de presó i que ara haurà de complir una condemna de 4 anys. Haurà de pagar igualment una multa de 2,6 milions d'euros pel delicte de blanqueig de capitals.

El Suprem també rebaixa la condemna a l'extresorer de CDC Daniel Osácar, a qui absolen del delicte de tràfic d'influències. Osácar va ser sentenciat a 4 anys i 5 mesos de presó i ara, un cop exclosos els 11 mesos del tràfic d'influències, haurà de complir una condemna de 3 anys i 6 mesos. Haurà de pagar igualment una multa de 3,7 milions d'euros com a autor d'un delicte de blanqueig de capitals en concurs amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un altre de falsedat comptable, amb l'atenuant de dilació extraordinària i indeguda en la tramitació del procediment.

El Suprem absol Osácar del delicte de tràfic d'influències perquè "no consta acreditat" que l'empresa Ferovial pagués una comissió a canvi de l'adjudicació d'obra pública mentre ell era tresorer de CDC, malgrat que la sentència sí que considera provat que aquesta empresa va fer arribar abans diners a CDC a canvi de concessions.

El Suprem també modifica la distribució del cost del procés que han de pagar els condemnats. Ho fa en funció del nombre de delictes i dins de cada delicte en funció del nombre d'acusats. A més estableix que el límit de la responsabilitat civil a títol lucratiu de la dona de Millet per les despeses del casament de la filla de Millet, que es va pagar amb diners de l'entitat, és de 4,7 milions d'euros.

Manté la resta de condemnes

El Suprem manté la resta de condemnes establertes per l'Audiència de Barcelona- Són 2 anys per a l'advocat Raimón Bergós; 1 any i 9 mesos per a l'advocat Santiago Llopart, i 8 mesos per a l'assessor fiscal Edmundo Quintana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook