04 de maig de 2020
04.05.2020
Diari de Girona

ERC votarà en contra de prorrogar l'estat d'alarma

"No podem permetre que es tornin a repetir els mateixos errors", assegura la formació

04.05.2020 | 20:14
Gabriel Rufián (ERC), al Congrés

ERC ha anunciat que votarà en contra de la pròrroga a l'estat d'alarma prevista per aquesta setmana al Congrés dels Diputats. Els republicans han argumentat el sentit del vot advertint que no poden permetre "que es tornin a repetir els mateixos errors" i han assegurat que el que cal prorrogar "són les mesures excepcionals" i no l'estat d'alarma, que creuen que no és "el mecanisme adequat". ERC, que ha recordat que en les altres votacions s'havia abstingut "per responsabilitat" i per "donar un vot de confiança", s'ha queixat de la "centralització" per part del govern espanyol i aprofitant l'estat d'alarma ha reclamat que es retornin les "plenes competències" a Catalunya per poder gestionar el desconfinament.

"Hem de poder gestionar aquesta fase des de Catalunya, sense haver d'esperar a autoritzacions ni rectificacions, sense duplicitats de feina i sense demanar permís per fer allò pel qual la ciutadania ens ha escollit", afirmea ERC en un comunicat, on recorden que van demanar "una rectificació" davant la retirada de competències però lamenten que no se'ls ha "escoltat".

Els republicans consideren que les decisions i la seva aplicació "són molt més efectives" des de la proximitat i amb coneixement de la realitat social. ERC també creu que, durant tota la crisi, el Govern català "s'ha anticipat i ha marcat el camí i els escenaris futurs" i indiquen que sovint "ha fet rectificar" l'executiu espanyol. "No volem que rectifiquin, volem prendre les decisions en funció de l'opinió dels experts i coneixent plenament la realitat social del nostre país, no amb decisions preses a 600 km", continuen.

ERC també ha reclamat al govern espanyol "coresponsabilitat" i "decisions basades en dades". "S'ha d'acabar la militarització i la restricció de drets, llibertats i competències que imposa l'estat d'alarma; això no és una guerra, no necessitem un comandament únic del ministeri de defensa, aquesta situació s'ha de gestionar amb criteris mèdics i polítics", afirmen.

Els republicans s'han reunit aquest dilluns a les 16 hores per debatre sobre el sentit del vot a la pròrroga de l'estat d'alarma plantejada per Pedro Sánchez, encara que ja havien avançat que el sentir general de la formació era pel vot en contra.

En les tres últimes votacions els republicans s'han abstingut. Aquesta setmana està previst que se sotmeti a votació la nova pròrroga, encara que de moment no té tots els suports garantits per tirar endavant. El PP ja ha avançat que de moment creu que "no té sentit" donar-hi suport, i en cas que es decantessin pel 'no' caldria el vot favorable de formacions com Cs o el PNB. La pròrroga s'ha d'aprovar per majoria simple del Congrés.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit