La Prefectura dels Mossos d'Esquadra ha recollit el malestar dels comandaments per algunes decisions del Govern en la crisi del coronavirus en veure-les com un «menyspreu» a la seva tasca, i ha urgit l'executiu a resoldre la seva «falta de suport administratiu», ja que afecta la prestació del seu servei. El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, signa una carta de la Prefectura que la cúpula del cos ha distribuït internament després de la reunió aquest dilluns dels comissaris, en què van mostrar el seu malestar per la manca de tests pels agents i perquè creuen un greuge que se'ls exclogui de la remuneració extra que rebran Bombers i Protecció Civil.

En l'escrit, la Prefectura sosté que l'anunci de la Generalitat, el passat 30 d'abril, que impulsava una gratificació per diferents cossos d'emergències per la seva tasca davant el coronavirus «va generar un gran malestar» entre els efectius, ja que «es va rebre com un menyspreu a la tasca i el compromís dels seus professionals».

Sallent recorda en la carta que el Govern es va comprometre el passat 2 de maig a revisar els criteris d'aquesta retribució per incloure els Mossos. Això no obstant, insisteix que, sobre aquesta qüestió, hi ha hagut debat a la cúpula dels Mossos sobre la «idoneïtat» de la mesura i el seu abast en el marc del que és un servei públic: «Més enllà de qualsevol consideració, s'ha de traslladar que, si es vol fer un reconeixement als cossos d'emergència, s'ha de tenir en consideració la tasca que han desenvolupat els Mossos».

«I això, no per una qüestió retributiva, sinó únicament per una qüestió de reconeixement», insisteix. La carta de la Prefectura signada per Sallent també denuncia que des del passat 14 d'abril no s'efectuen proves PCR als Mossos, tot i que resulta «imprescindible» poder acreditar qui té el coronavirus i qui no, especialment arran de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que impedeix reincorporar-se als agents aïllats si no donen negatiu en el test.

«El resultat és que més d'un miler de mossos romanen a casa sense poder saber si han superat la malaltia, amb la incertesa de si poden contagiar les seves famílies i sense poder tornar a la feina. Per a la Prefectura, aquesta constitueix la principal preocupació i reivindicació dels Mossos», apunta.

Davant aquesta situació, la carta recull les conclusions de la reunió dels comandaments per fixar una «posició comuna», en què insisteixen en la necessitat de resoldre de «manera immediata» la realització de les proves PCR «a través d'un sistema que garanteixi la continuïtat d'aquestes proves al llarg de la crisi sanitària». Precisament, hores després que transcendís el malestar de la cúpula dels Mossos, la conselleria de Salut va prometre que els agents que estan aïllats es podran fer el test de coronavirus els pròxims dies, a través de les mútues laborals del territori, a través del programa de detecció massiva de la COVID-19, que en la primera fase preveu fer 170.000 test en unes sis setmanes.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus