L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que el risc de transmissió de la Covid-19 pel paper imprès és «infinitament insignificant», per la qual cosa el fet que una o més persones agafin un mateix diari, ja sigui a casa o en un establiment públic, no és risc de contagi.

En una nota que recull els pronunciaments sobre això fets tant per l'OMS com pels principals instituts científics i per viròlegs de referència internacional, l'Associació de Mitjans d'Informació (AMI) recorda que «mai s'ha documentat la transmissió de la Covid-19 a través de paper de diari ni tampoc pel seu ús compartit».

«Les primeres investigacions científiques sobre la transmissió del virus a través de superfícies suggereixen que les poroses tenen menys potència i durabilitat», assenyala el comunicat d'AMI, que també remarca el fet que «els diaris són encara més estèrils a causa de la tinta i el procés d'impressió».

A més, tant els editors com la cadena logística que permet l'arribada dels diaris a la seva destinació, han adoptat «les precaucions de seguretat necessàries a les plantes d'impressió, el procés de distribució, els quioscos i les entregues a domicili», segons informa l'AMI.

Investigacions d'universitats alemanyes

L'OMS considera que «la probabilitat que una persona infectada contamini productes comercials és baixa i el risc de contreure el virus per un paquet que s'ha mogut, viatjat i exposat a diferents condicions i temperatures és baix».

En aquesta línia, no només l'OMS titlla d'«infinitament insignificant» el risc d'encomanar-se perquè una o diverses persones manipulin un diari. També les investigacions científiques dutes a terme per les universitats de Brochum i Greifswald, a Alemanya, han conduït al mateix resultat: el paper, al ser porós, és una de les superfícies més resistents i la seva exposició a la contaminació és pràcticament «ínfima».

«Els diaris són bastant estèrils a causa de la manera en què s'imprimeixen i pel procés de producció per què passen», afirma per la seva part el viròleg noruec George Lomonossof, un dels experts més grans en el virus, que treballa en una vacuna al Centre d'Investigació Microbiòtica John Innes.«No hi ha casos»

L'Associació Internacional de Mitjans d'Informació (INMA), per la seva banda, ha recordat que «mai hi ha hagut un incident documentat en el qual la Covid-19 s'hagi transmès per un diari, revista, carta impresa o paquet imprès, segons els principals metges i científics del món», entre els quals cita, a més dels pertanyents a l'OMS, la revista científica 'Journal of Hospital Infection', el National Institute of Allergy and Infectious Diseases dels Estats Units i el John Innes Center.

'The New York Times', en un article firmat per la seva editora de Salut, Tara Parker-Pope, que cita experts de referència, va destacar que «el risc d'infectar-se per manipular el correu o els paquets és extremadament baix i, en aquest moment, només teòric. No hi ha casos documentats d'algú que hagi emmalaltit per obrir un paquet o llegir un diari».

La supervivència dels virus als objectes no depèn només de la quantitat de patògens, sinó també de factors com la qualitat de la superfície, la temperatura, la humitat i la radiació solar. Més enllà de l'opinió dels experts, l'AMI recalca en la seva nota que el procés d'impressió dels diaris està automatitzat i que la distribució de la premsa es duu a terme «amb les mesures de seguretat més estrictes».