Un estudi liderat per l'Institut Català de la Salut (ICS) a partir de 120.000 casos de persones amb simptomatologia Covid-19 detectats en l'atenció primària a Catalunya revela que la mortalitat d'aquest coronavirus arriba al 4%.

La investigació l'han liderat l'ICS, l'Institut per a la investigació en l'atenció primària de salut Jordi Gol (IDIAPJGol) i la Universitat d'Oxford (Regne Unit), segons ha informat aquest dilluns l'ICS en un comunicat.

Una de les conclusions de l'estudi, que està en fase de publicació, és que la taxa d'hospitalització en casos diagnosticats de Covid-19 ronda el 15% al cap d'un mes de la diagnosi, i que la mortalitat se situa al voltant del 4%, una dada que augmenta a major edat.

Aquest estudi, segons l'ICS, va més enllà de les dades generades per les hospitalitzacions i cures intensives i, per aquest motiu, es considera que és "únic al món".

Després d'analitzar a les persones ateses en els centres d'atenció primària, la investigació indica que sis de cada deu persones amb simptomatologia són dones, tot i que la mortalitat és més elevada en homes i també en persones grans.

Una de les hipòtesis dels investigadors és que les dones tenen un component de protecció, que explicaria la taxa de mortalitat inferior tot i tenir igual o més infeccions que els homes.

Les dades de l'estudi s'han basat en els del Sistema d'Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció Primària (SIDIAP), amb una base de dades de registres d'atenció primària de l'ICS que aconsegueix més de 6 milions de persones.

Els investigadors han creuat dades sobre les proves per detectar la Covid-19 mitjançant PCR, les emergències hospitalàries i d'hospitalització, i registres de mortalitat.

S'han inclòs tots els pacients majors de 15 anys diagnosticats amb coronavirus entre els dies 15 de març i 24 d'abril d'aquest any, i se n'han analitzat les característiques bàsiques i els resultats de salut als 30 dies de la diagnosi.

En total, es van identificar 121.263 i 95.467 pacients amb Covid-19 per a estudis de caracterització i resultats, respectivament, dels quals un 57,8% eren dones, i predominaven les persones entre els 45 i 54 anys (20,2%).

L'estudi va constatar que 14.141 (14,6%) pacients van ser hospitalitzats el mes després de la diagnosi, en un percentatge més alt en homes (19,3%) que en dones (11,3%), i amb un major percentatge entre els pacients d'entre 75 i 84 anys.

La letalitat total als 30 dies va ser del 4,0% de mitjana i més alta en homes (4,8%) que en dones (3,4%), uns percentatges que augmenten amb l'edat, segons el comunicat.

Aquesta investigació ha rebut el suport parcial de BIOCAT (direcció general de Recerca i Innovació en Salut, del departament de Salut) i ha comptat amb finançament parcial de l'National Institute for Health Research (NIHR, del Regne Unit).

·