L'Audiència de Barcelona ha ordenat l'ingrés a la presó dels exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull i de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, per complir les penes de presó imposades pel desviament de fons de l'entitat musical.

En una interlocutòria, la secció desena de l'Audiència de Barcelona dóna fins al proper 25 de juny als tres principals condemnats del "cas Palau" per ingressar voluntàriament a la presó, tot i que el reglament penitenciari estableix un termini màxim de deu dies, perquè ja s'hauran superat les tres fases de desescalada marcades pel Govern central per evitar la propagació del coronavirus.

A més, el tribunal ordena que s'executi l'embargament de les seus que CDC va posar a disposició del jutjat, per pagar els 6,6 milions d'euros en comissions il·legals que la sentència li obliga a tornar, i encarrega a l'Oficina de Recuperació i Gestió d'Actius que gestioni aquesta operació i, en cas necessari, localitzi altres béns fins a completar el decomís imposat en sentència.

Les defenses de Montull i Osàcar, de 77 i 84 anys d'edat respectivament -Millet en té 84-, van demanar a la sala que suspengués el seu ingrés a la presó per la seva avançada edat, les seves xacres de salut i el risc de contagi per coronavirus si ingressaven en un centre penitenciari.

L'Audiència, però, considera que aquestes circumstàncies no permeten als condemnats eludir l'ingrés a la presó, atès que cap d'ells acredita tenir "una malaltia molt greu amb patiments incurables" que no pugui ser objecte de seguiment mèdic a la presó, i recalca que els centres penitenciaris ja han implementat mesures per prevenir el contagi i la propagació de la Covid-19.

Per aquest motiu, ordena executar les penes imposades als condemnats -9 anys i 8 mesos de presó i multa de 4,1 milions d'euros per a Fèlix Millet, expresident de la institució, 7 anys i 6 mesos amb multa de 2,9 milions per a qui va ser la seva mà dreta, Jordi Montull, i tres i mig per Osàcar-, encara que seran les presons les que decidiran la seva classificació, atenent a les seves circumstàncies personals.

La Fiscalia Anticorrupció demanava l'ingrés a la presó no només dels tres principals acusats, sinó també de Gemma Montull, exdirectora financera del Palau, condemnada a quatre anys de presó i que en el judici es va beneficiar d'una rebaixa de penes gràcies a un pacte que el seu pare va aconseguir amb el ministeri públic a canvi de delatar CDC.

La sala, però, descarta de moment enviar-la a presó i li ha concedit un termini de set dies perquè es pronunciï sobre el compliment de la sentència i aclareixi la forma en què pagarà els més de dos milions i mig d'euros de responsabilitat als quals va ser condemnada.

També ha donat aquest termini de set dies per pronunciar-se sobre l'execució de les penes als vuit condemnats a penes de fins a dos anys de presó, entre ells l'assessor fiscal Edmundo Quintana, a qui la sala requereix per escrit una proposta de pagament dels 549.749 euros que va ser condemnat a retornar a Hisenda, de forma solidària al costat de Fèlix Millet.

Respecte a l'empresari Juan Manuel Parra, que en el judici va confessar que havia facilitat el pagament de comissions il·lícites a CDC mitjançant factures falses, la sala dóna per complerta la pena de vuit mesos de presó a què va ser condemnat i que es va substituir per una multa.

L'acte ordena informar els col·legis professionals respectius de les penes d'inhabilitació especial imposades als advocats Raimon Bergós i Santiago Llopart, i es requereix a tots els cels condemnats a abonar les multes que se'ls van fixar en sentència.

El calendari fixat pel tribunal començarà a comptar un cop quedi sense efecte la suspensió de terminis processals acordada el 14 de març passat arran de la pandèmia del coronavirus i les seves successives pròrrogues.

L'acte d'execució de la sentència, que pot ser recorregut en un termini de tres dies, posa fi a un procés judicial que es va iniciar el 2009, quan els Mossos d'Esquadra van irrompre a l'edifici del Palau de la Música per registrar-lo arran d'una querella de la Fiscalia.