El Govern ha proposat que Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud passin a fase 1 de la desescalada per la pandèmia de coronavirus el dilluns 25 de maig, i que el Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre (Tarragona) i Alt-Pirineu (Lleida) avancin a la fase 2.

La Conselleria de Salut ha explicat aquest dilluns en un comunicat que ha enviat al Govern la nova proposta de desconfinament, que ha estat explicada en una reunió entre la consellera de Salut, Alba Vergés, i els alcaldes de l'àrea metropolitana, i en l'àmbit del pla Procicat.

En el cas de Barcelona i la seva àrea metropolitana, la Conselleria destaca que s'està constatant que es manté l'evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic --incidència de nous casos i taxa reproductiva efectiva-- i que s'ha impulsat la capacitat de diagnòstic i seguiment de casos amb proves PCR.

Activitats permeses en Fase 1

Als territoris que passin a la fase 1 es podrà reprendre l'activitat esportiva, tant professional com no professional, i es permetran les reunions de fins el 10 persones amb distàncies de seguretat, sempre que totes elles visquin a la mateixa regió sanitària.

Els desplaçaments dins de la mateixa regió estan permesos, i dins d'elles els ciutadans podran moure's per l'exterior, traslladar-se a altres domicilis i anar a terrasses i locals de restauració.

Les terrasses podran obrir amb la meitat del seu aforament habitual, els hotels podran rebre hostes sempre que mantinguin els espais comuns tancats i no serà necessari sol·licitar cita prèvia abans d'anar a comprar a un establiment.

També es podrà assistir a espectacles culturals, amb un màxim de 30 persones i de 200 si són a l'aire lliure; visitar museus, en els quals no haurà de depassar-se el 30% de l'aforament, i anar a biblioteques amb la finalitat de treure llibres i retornar-los.

En les vetlles i enterraments en espais tancats no es podran reunir més de 10 persones, i en els llocs de culte no s'haurà de sobrepassar el terç de l'aforament.

Activitats permeses en Fase 2

En fase 2, podran obrir els restaurants amb servei de taula i les grans superfícies --al 40%--, encara que no es podran utilitzar els espais comuns ni els recreatius.

Cinemes, teatres i auditoris podran tornar a obrir, encara que limitant l'aforament a un terç; addicionalment, en establiments diferents a aquests en els quals es desenvolupin també activitats culturals no es podran reunir més de 50 persones en espais tancats, i 400 en oberts.