L'excomissari de la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia Nacional i ara pres preventiu José Manuel Villarejo ha afirmat aquest dimecres al judici contra la 'policia patriòtica' que la Policia Nacional va obtenir el pendrive d'origen dubtós amb informació sobre la família Pujol -que va servir per fabricar un informe lliurat a l'Audiència Nacional- de mans d'un exinspector que treballava com a informàtic a Metodo 3. Segons ha afirmat, aquest exinspector -descontent perquè no havia cobrat des de feia dos anys de l'agència de detectius- va lliurar el pendrive al cap d'Afers Interns de la Policia Nacional, Marcelino Martín-Blas, que el va fer arribar al DAO de la Policia Nacional, Eugenio Pino, i possiblement al CNI.

Villarejo, que ha afirmat en algun punt que "no recorda amb precisió" adduint que porta tres anys pres i pateix tota mena de "maltractes", ha destacat que treballava en "intel·ligència" sovint com a "agent encobert" per fer "notes internes".

L'excomissari ha explicat que a partir del 2012 operava a Catalunya "sobretot a l'entorn dels Pujol" i sovint "convergia amb una investigació que portava Afers Interns" amb el comissari Martín-Blas al capdavant sobre les gravacions a 'La Camarga'.

Villarejo ha apuntat que una font d'Afers Interns el va avisar que hi havia un inspector de Policia en excedència que treballava com a informàtic a Metodo 3 -i que feia dos anys que no cobrava-, Luis Ruiloba havia fet còpia dels arxius de l'empresa i podria facilitar el pendrive sobre els Pujol. Ell en va informar els dos acusats en aquest procés, el DAO Eugenio Pina i la seva mà dreta, Eugenio Pino.

Segons ha apuntat, Ruiloba demanava 50.000 euros pel pendrive, malgrat que segons Villarejo no els va cobrar i va acabar lliurant el pendrive a canvi de quedar exonerat en l'operació policial que va tenir lloc contra l'agència de detectius Metodo 3.

Segons el relat de Villarejo, Ruiloba va lliurar els arxius a Martín-Blas, i aquest li va lliurar al director adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pina i possiblement, segons ha afirmat, als "cecilios", que és com l'excomissari anonema el CNI.

En aquesta ocasió Villarejo no ha volgut apuntar al CNI com a origen dels documents, contràriament al que consta en gravacions que consten a un informe de la Fiscalia Anticorrupció sobre l'operació Tandem.

En aquest judici l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional entre 2012 i 2016 Eugenio Pino i el seu número dos, l'exinspector en cap Bonifacio Díez Sevillano, s'enfronten a acusacions d'estafa processal, fals testimoni i revelació de secrets.

És el primer judici contra els integrants de la 'policia patriòtica' i se centra en un pendrive que va ser la base d'un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF) que la Policia Nacional va presentar al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga l'origen de la fortuna de la família Pujol.

El pendrive contenia 869 arxius de dades per acusar l'expresident de la Generalitat de delictes fiscals i de blanqueig de capitals, però De la Mata va sospitar del seu origen, va anul·lar-lo com a prova, i va obrir una peça separada per investigar-ne la procedència abans de derivar la causa a l'Audiència Provincial de Madrid.

La Fiscalia en demana l'arxiu adduint que els acusats no tenen cap relació amb el pendrive, mentre que les acusacions particulars de Jordi Pujol Ferrusola i Podem demanen penes de presó. Pujol Ferrusola demana que se'ls condemni a dos anys mig de presó, i Podem 10 anys de presó.

En les seves declaracions durant la instrucció, Pino va declarar que havia rebut el pendrive de mans del que era cap d'Afers Interns de la Policia Nacional, Marcelino Martín-Blas, que suposadament l'havia obtingut de l'agència Metodo 3.

La Fiscalia, que demana l'arxiu de la causa, sosté que l'inspector en cap de la UDEF, Manuel Álvarez Luna, el va trobar el 2017 a un calaix metre organitzava la taula i el va fer arribar a l'Audiència Nacional. Les acusacions consideren que tots plegats van confabular-se per fabricar proves i aconseguir que s'incorporessin a la causa.