El comitè del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha aprovat avui, a proposta del Departament de Salut, demanar al Ministeri de Sanitat que autoritzi que Barcelona i la seva àrea metropolitana i Lleida avancin dijous a la fase 3 de la desescalada.

La decisió, que va avançar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, que ja va demanar que Barcelona i Lleida passessin a l'última fase de la desescalada sense esperar que finalitzi l'estat d'alarma, s'ha adoptat després d'analitzar les dades epidemiològiques que evidencien que les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana i Lleida presenten un risc baix de contagis.

D'aquesta manera, a partir de dijous que ve, si el ministeri ho autoritza, ja estaria permesa la mobilitat entre totes les regions sanitàries de tot Catalunya ja que tot el territori ja es trobaria en fase 3.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que la setmana passada va mostrar el seu enuig amb el departament de Salut per no proposar que Barcelona passés a fase 3 a partir d'avui dilluns, ha declarat avui que confiava que la ciutat pogués progressar a aquesta fase abans del cap de setmana ja que els indicadors epidemiològics de la ciutat eren tan bons com els d'altres regions sanitàries que han passat a fase 3.

Fonts del departament de Salut han recordat que l'avançament d'una fase a una altra de qualsevol territori es basa en la conjunció de diversos factors, com l'evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic, bàsicament la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva.

També es valora que la capacitat de l'atenció primària per diagnosticar i fer seguiment dels nous contagis amb la disposició de proves PCR.

Tot això ha fet possible que la Generalitat ha valorat que "aquest sigui el moment per fer aquest nou avançament de fase".

L'alcaldessa de Barcelona havia defensat l'avanç a l'última fase de la desescalada perquè els molts barcelonins que tenen planificat desplaçar-se amb motiu de el pont de Sant Joan puguin fer els seus plans per avançat i avançar la seva sortida de la ciutat durant el cap de setmana.

També el Gremi de Restauració de Barcelona havia demanat poder avançar ja aquest dilluns a l'última fase de la desescalada, que probablement arribarà el dijous, tres dies abans que finalitzi l'estat d'alarma i que, per tant, totes les restriccions de mobilitat s'extingeixin.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus