La consellera de Salut, Alba Vergés, proposarà al Govern aquest dimarts que s'aprovi l'obligatorietat de l'ús de la mascareta a Catalunya, encara que hi hagi distància de seguretat, per prevenir els contagis de coronavirus. "En moments complexes, amb el que està passant al món, amb els brots que anirem tenint, cal interioritzar aquesta mesura i creiem que ha de passar per tot el país", ha indicat a RAC1, tot recordant que la mascareta "no substitueix la distància". Aquesta obligatorietat haurà de ser aprovada pel Procicat. La consellera l'ha justificat pel comportament de l'epidèmia, però també de la societat i els "riscos" que s'estan assumint. "Comença a haver-hi molta més mobilitat i per disminuir els riscos crec que és important prendre aquesta mesura", ha insistit.

Després de la reunió del govern català, la portaveu, Meritxel Budó, ha recordat que, de moment, "l''obligatorietat de la mascareta és vigent i sempre que no es pugui garantir la distància és obligatòria", però ha obert la porta a "ampliar aquesta mesura", sempre que es determini en el marc del Procicat.

Vergés ha constatat que "molta gent està espantada perquè veu que la gent no compleix", i tampoc ho entenen els professionals sanitaris després del que han viscut. Així doncs, ha defensat portar la mascareta com a norma general a tot arreu, es pugui mantenir distància o no. Ha deixat l'esport fora i també ha reconegut que és "més complicat" a la platja, però ha indicat que sí que s'ha de portar en els trajectes. Sobre les possibles multes, ha recordat que tota norma porta la seva part de sanció.

En preguntar-li si es va confinar tard el Segrià, com va dir Fernando Simón, Vergés ho ha negat. "Es confina quan tenim totes les dades, no pot ser abans ni més tard", ha dit la consellera, que ha afegit que no es va parlar amb el govern espanyol perquè ara és la Generalitat qui pren aquestes decisions.

Ha reconegut que la situació al Segrià és "delicada", perquè la incidència de nous casos és alta i continuarà creixent. També ha remarcat que la meitat dels ingressats en UCI són persones de 40 anys. Pel que fa a la resta del país, ha dit que està "molt més tranquil" i que la situació "no té res a veure" amb la del Segrià. "Estem en un bon estat epidemiològic a la resta del país, però per mantenir-ho així aquesta implicació de tothom és important", ha insistit.