La Generalitat multarà a partir de demà amb fins a cent euros les persones de més de sis anys que surtin de casa sense mascareta, fins i tot quan es pugui mantenir la distància de seguretat, tot i que segueixen vigents les excepcions que eximeixen el seu ús quan sigui incompatible, com fer esport o banyar-se.

Així ho han indicat en roda de premsa les conselleres de Presidència, Meritxell Budó; de Salut, Alba Vergés; i d'Agricultura, Teresa Jordà; hores després que el president català, Quim Torra, anunciés al Parlament que a partir de demà serà obligatori portar mascareta a Catalunya als espais públics, tant a l'interior com a l'exterior, encara que es pugui respectar la distància de seguretat.

Aquest nova regulació sobre l'obligatorietat de les mascaretes, l'incompliment de la qual pot comportar sancions de fins a cent euros, ha estat aprovada a proposta de la conselleria de Salut en una reunió del comitè del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) que s'ha celebrat aquest dimecres.

Tot i la insistència dels periodistes, Vergés no ha concretat en quins casos es mantindran les excepcions sobre l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes davant la nova resolució aprovada pel Procicat, i s'ha limitat a afirmar que seguiran vigents les que ja ho estaven fins ara, quan s'eximia seu ús en activitats en què era "incompatible", com l'esport o anar a la platja.

El Procicat ha acordat, segons Budó, que les persones de més de sis anys estaran obligades a partir de demà a portar mascaretes a Catalunya a la via pública, als espais a l'aire lliure i a qualsevol espai tancat d'ús públic obert al públic, amb independència del manteniment de la distància física interpersonal.

Malgrat que la nova regulació entra en vigor demà i pot comportar sancions, la consellera de Salut no ha precisat si quan es prengui el sol a la platja també serà obligatori portar mascareta, i s'ha remès als documents de Preguntes Freqüents que habitualment publica la Generalitat a les xarxes socials per solucionar aquest tipus de qüestions.

L'únic que ha deixat clar Vergés és que la mascareta serà obligatòria a partir de demà, des dels 6 anys d'edat, sempre que se surti de casa, encara que no quan s'estigui duent a terme una activitat en què el seu ús sigui incompatible, com per exemple practicar esport.

"Que tothom surti de casa amb mascareta, no perquè anem a la platja ens la deixem a casa. Hem d'intentar pensar sempre com protegir-nos. Que la premissa sigui que no per anar a la platja ens deixem la mascareta a casa, a l'inrevés", ha indicat.

"Quan l'activitat sigui incompatible amb portar mascareta, te la pots treure", ha afirmat Vergés, que no ha donat més detalls sobre els casos en què no es pot portar, tot i la insistència dels periodistes per saber les excepcions a una normativa sobre la qual a partir de demà els ciutadans s'exposen a multes de fins a cent euros en cas d'incompliment.

Sobre els alumnes que demà s'examinen de selectivitat, un cop entri en vigor la nova obligació, Vergés ha dit: "L'obligatorietat de la mascareta hi és, una altra cosa és que quan estàs fent l'examen, una persona sola, que no es mou del seu lloc ... l'obligatorietat hi és. Tothom ha d'anar amb mascareta a tot arreu".

També als casals d'estiu els nens i nenes hauran d'acudir amb mascaretes, tot i que, segons Vergés, si van a fer una activitat incompatible amb el seu ús, podran no portar-la.