Salut construirà almenys cinc nous equipaments sanitaris que estaran funcionant a finals d'any per atendre pacients amb covid-19. S'ubicaran al costat dels hospitals Arnau de Vilanova de Lleida, Bellvitge (Hospitalet de Llobregat), Moisès Broggi (Sant Joan Despí), Can Ruti (Badalona) i al Parc Sanitari Pere Virgili (Barcelona). Quan deixin de ser necessaris per a la covid-19 se'ls donaran altres usos. Ho va explicar ahir el director del CatSalut, Adrià Comella, en declaracions a TV3, i va afegir que farà seguiment i donarà pautes d'actuació als 1,8 milions de catalans que s'han identificat com a més vulnerables, sense descartar el confinament si és necessari.

De cara a una segona onada de covid-19, el Govern s'ha proveït de 4 mesos d'estoc de material de protecció, amb 113 milions d'unitats, i hi haurà disponibles 3.000 respiradors, més que els utilitzats en el màxim pic. A més, es construiran nous espais per pacients de covid-19, que estaran operatius a finals d'any. Seran espais estables, medicalitzables i de llarga durada, que es poden construir de forma ràpida gràcies a noves tècniques de construcció.

Aquestes unitats noves estan ja pressupostades en una primera factura extra per la covid-19 de 2.000 MEUR, però Comella va parlar de 1.300 milions més que, idealment haurien d'estar pressupostats, ampliant els comptes de la Generalitat.

1.300 places per a covid-19

Si l'onada arriba abans, el creixement dels hospitals es farà primer intramurs. Els llits de crítics no sortiran dels centres hospitalaris. Dels 600 disponibles, 400 es posaran en marxa mmediatament. En total hi haurà 1.300 places per a covid-19 entre centres públics i privats, i els llits convencionals podran sortir a pavellons o altres instal·lacions.

Per mantenir bona part de l'activitat convencional, degut a la falta de professionals disponibles per contractar, s'haurà d'optar per la via de les hores extres pagades, va explicar el director del CatSalut.

Segons Comella, al setembre s'haurà recuperat l'activitat ajornada més urgent. La resta s'haurà de recuperar durant el 2020, el 2021 i potser un tram del 2022.

En les properes setmanes, va explicar, es donaran pautes de comportament a 1,8 milions de catalans identificats com més vulnerables per edat o malalties cròniques. «Si som capaços d'identificar bé aquestes persones i tenir unes pautes clares de treball sobre elles pel que fa a aïllament, distància i suport social, podem fer confinaments més selectius», va argumentar.