18 de juliol de 2020
18.07.2020
Diari de Girona

El Govern recomana no sortir de casa als veïns de l'àrea de Barcelona

Les mesures tambe afecten 12 municipis de l'entorn de la capital, la Noguera i la part del Segrià sotmesa a un confinament menys estricte

18.07.2020 | 01:11
Un home amb mascareta posada i un barret en què es pot llegir «Barcelona», ahir, a la capital

El Govern va decidir ahir estendre a Barcelona, 12 municipis del seu entorn, la Noguera i la resta del Segrià les mesures que ja va implantar en tres barris de l'Hospitalet. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va avisar que aquesta és «l'última oportunitat» abans de fer un confinament més dràstic de la població. Dels 1.111 nous casos que es van registrar ahir a Catalunya, 215 van tenir lloc a Barcelona, 195 al Segrià i 67 a l'Hospitalet de Llobregat. La consellera de Salut, Alba Vergés, va reconéixer que hi ha transmissió comunitària. Així, els municipis metropolitans afectats són Viladecans, el Prat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Sant Just, Esplugues, l'Hospitalet, Montcada, Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona. En aquesta context, la Fiscalia ha demanat al jutge que no autoritzi la Generalitat a prohibir les reunions de més de deu persones a la primera corona, perquè veu aquesta mesura «desproporcionada» i diu que el Govern no l'ha justificada «adequadament». Sobre les 20:15 hores de la tarda, però, transcendia que el jutjat contenciós número 15 ratificava les mesures proposades pel Govern, informaven fonts judicials.

Les mesures estan pendents d'aprovació judicial i no s'aplicaran fins que es publiquin al DOGC. Tenen una previsió inicial de durada de 15 dies. De fet, Buch es va quedixar d'aquesta limitació judicial, ja que impedeix actuar més ràpid a les autoritats sanitàries i genera «inseguretat jurídica» perquè alguns jutges tenen criteris diferents. A més, va admetre que això impedeix a la policia obligar a complir certes mesures. La fiscalia, per la seva part, va donar suport a totes les mesures proposades per la Generalitat excepte a la prohibició de reunions de més de deu persones, com ja havia passat anteriorment amb les mesures aplicades a l'Hospitalet.

Els llocs amb molta ocupació de persones queden tancats, com teatres, cinemes, locals d'oci nocturn i gimnasos. Biblioteques i museus queden oberts perquè poden mantenir les distàncies de seguretat, així com els temples religiosos. Els comerços que no siguin de menjar o productes d'higiene podran seguir oberts però els clients hi hauran d'anar amb cita prèvia. Els bars i restaurants reduiran a la meitat l'aforament interior, prohibiran consumir a la barra i augmentaran a dos metres la distància entre les taules de les terrasses, a més de potenciar la distribució a domicili o la venda per emportar. Tampoc es podran visitar les residències geriàtriques. A més, l'hospital Vall d'Hebron limitarà a partir d'avui l'accés al centre hospitalari, tot i que va remarcar que pel que fa a ells la situació està «controlada». Segons va informar el centre, han arribat «molts pocs casos nous» en els darrers dies però hi ha un augment de contagis a Catalunya i en particular a Barcelona que els fa prendre aquestes mesures. L'objectiu és evitar possibles nous focus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades