Presentació del llibre de Carles Puigdemont 'M'explico: de la investidura a l'exili', en què l'expresident ha evitat tota qüestió relacionada amb la creació de nou partit i ha projectat llums i ombres sobre la figura del que va ser el seu vicepresident, i president d'ERC, Oriol Junqueras. Segons informa, El Periódico, del mateix grup editorial que Diari de Girona, Puigdemont, d'una banda, afirma que la relació entre tots dos «ara que s'ha pogut reprendre perquè ell ha estat tres anys a la presó» és més que òptima i que tots dos es reconeixen «com a membres del mateix bàndol», és a dir, de la independència de Catalunya, però, d'altra banda, en el text editat, no dubta a titllar-lo en alguna ocasió de «deslleial».

Puigdemont té una explicació per a això, després de reconèixer que «és un llibre arriscat per a l'època de Twitter», perquè conté frases que «si es transmeten per si soles són esbiaixades, mentre que la lectura completa dona una altra imatge», l'expresident afirma que Junqueras va ser lleial «per exemple, en el moment més important, en l'1-O».

Absència en la reunió «clau»

Però també en la roda de premsa virtual d'aquest dilluns, Puigdemont ha sembrat d'interrogants l'actuació de Junqueras. Així, va descriure que va convocar una reunió al Palau de la Generalitat la tarda que es va proclamar la independència, el 27 d'octubre del 2017, una trobada «clau amb el Govern i els aliats, és a dir, les entitats sobiranistes, en les quals calia prendre decisions sobre els passos a seguir. Perquè no podien ser decisions només meves. I Junqueras no va poder venir». Encara més, entre la sessió del Parlament, d'aquest 27 d'octubre, i la vigília de l'entrada a la presó de Junqueras i els altres presos, l'1 de novembre, no va intervenir cap contacte directe. Aquest primer de novembre es va celebrar una multiconferència amb diversos assistents.

Quant al que va passar aquells dies d'octubre, Puigdemont afirma haver sigut «salvatjament enganyat» per l'Estat quan, el 10 d'octubre, se li va demanar no prendre cap decisió irreversible «a canvi d'obrir un diàleg». Una proposta que no es va completar. També assevera que, en les converses que va mantenir amb Pedro Sánchez, llavors sol líder del PSOE, «hi va haver plantejaments que podrien haver arribat a trobades», però que tot això va acabar amb el discurs «colpista» de Felip VI el 3 d'octubre.