Els reis d'Espanya han visitat aquest dilluns el Monestir de Santa Maria de Poblet enmig de mobilitzacions de grups independentistes contra la seva presència a Catalunya i sense que ningú del Govern de la Generalitat els hagi acompanyat.

Poblet ha estat l'únic acte de la seva agenda en aquesta visita que forma part de la gira autonòmica que estan protagonitzant després d'aixecar l'estat d'alarma a causa de la pandèmia del coronavirus.

Tenien previst diversos actes més a Barcelona durant la tarda, però l'evolució dels brots de la Covid-19 han obligat a ajornar-los per a una pròxima ocasió.

La Zarzuela afirma que aquesta anul·lació ja s'havia decidit abans que el president de la Generalitat, Quim Torra, enviés una carta a la casa reial recordant les restriccions que havia acordat el seu Govern a causa dels rebrots.

Catalunya ha estat l'onzena visita de Felip VI i Letícia dins de la seva gira autonòmica, i Torra ha estat l'únic president que no els ha acompanyat i que ni tan sols ha enviat a algun representant.

Tampoc l'alcalde de Vimbodí, municipi a què pertany el monestir, hi ha estat present.Gestos que han tingut continuació en les mobilitzacions convocades contra la visita de la parella reial per part de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i diversos grups independentistes.

Els accessos al lloc de la visita han estat controlats pels Mossos d'Esquadra, que han impedit que la marxa que pretenia arribar a les portes del monestir aconseguís el seu objectiu.

Sí que ho ha pogut fer un petit grup que ha estat controlat per aquest cos policial i sense que es produïssin incidents entre ells i una desena de persones que, amb banderes d'Espanya, llançaven vives als reis.

Però la concentració més nombrosa, la convocada per l'ANC, Òmnium Cultural i els Comitès de Defensa de la República (CDR) només ha arribat als voltants i en ella s'ha detingut una persona, acusada d'un delicte de robatori amb violència, en sostreure la tauleta electrònica amb la qual estava treballant un agent, i un altre de desordres públics.

La marxa que han protagonitzat els independentistes estava convocada amb el lema "Catalunya no té rei", en ella s'han portat nombroses banderes estelades i els mossos han actuat per impedir el seu pas.

Una actuació que han retret posteriorment dirigents tant d'ERC com de la CUP.

Les protestes s'han sumat al sabotatge que hores abans, mitjançant la crema de pneumàtics a la via de l'AVE entre Figueres i Girona com a mostra de rebuig a la visita reial, havia provocat la suspensió de diversos trens que ha afectat uns 2.000 viatgers.

Els xiulets i càntics contra la monarquia per part dels grups independentistes han pogut escoltar-se a l'arribada dels reis a el Monestir de Poblet.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la delegada de Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, els havien rebut a l'aeroport de Reus, i en arribar al complex monacal ho han fet el seu abat i el prior, Octavi Vila i Rafael Barrué, respectivament .

Al costat d'ells i protegits tots amb mascaretes han recorregut diverses dependències de el monestir, com el seu claustre, l'església i els sepulcres de diversos reis de la Corona d'Aragó (des de finals de segle XIV fins a la seva extinció), el celler, les cuines, la biblioteca, els antics dormitoris o el refectori.

També han visitat una exposició de pintor barceloní Josep Guinovart i s'han interessat per detalls de l'arxiu de l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas i que alberga aquest monestir.

Els reis han signat en el seu llibre d'honor, on Felip VI ha deixat plasmat el seu reconeixement a Poblet com a lloc que reuneix molta història i que sempre guardarà "una part important de la nostra reserva espiritual i custodiar alguns dels antics reis de la Corona d'Aragó ".

Una reunió amb la comunitat benedictina que viu al complex monacal ha posat fi a la seva visita.

La seva propera parada dins del periple autonòmic que estan realitzant serà dimecres que ve, dia 22, a Extremadura.