Les últimes dades de la pandèmia de coronavirus a Catalunya preocupen, i molt, les autoritats sanitàries a Catalunya.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha sentenciat que Catalunya està en "un moment crític" amb relació a la Covid-19. "No podem permetre que la corba de contagis es dispari com va passar el mes de març", ha afegit, abans de descartar un confinament perquè és un "tractament efectiu, però amb molts efectes secundaris".

Argimon ha demanat la col·laboració ciutadana, ja que "depèn de nosaltres, la ciutadania, prengui mesures perquè l'evolució sigui més lenta". "Hem de conviure amb aquesta pandèmia molts mesos. No podem obrir i tancar cada vegada. No és desitjable", ha dit. Argimon també ha exposat que les dades mostren que "el risc de rebrot a Catalunya és alt".

"Les decisions que es prenen no són arbitràries, tenen una raó de ser. I, algunes, són doloroses. Haurem de prendre decisions, però el nostre objectiu no és tancar per tancar sinó contenir l'avenç de la pandèmia. I depèn de nosaltres. Perquè no tenim més tractaments i vacunes dels que ja tenim. Estarem mesos i mesos convivint amb aquest virus", ha assegurat el nou secretari de Salut Pública de la Generalitat.

Per la seva banda, el director de CatSalut, Adrià Comella, ha explicat aquesta tarda que "la tendència és preocupant". Ha exposat algunes dades per entendre la situació: "Hem passat de 131 ingressos en una setmana a 301, i als centres d'atenció primària s'ha passat de 2.500 persones ateses durant la setmana de Sant Joan a 8.551 aquesta darrera setmana, un creixement que representa un 317%".

Comella també ha volgut posar èmfasi en els grups de major risc, aquelles persones que, per les seves patologies prèvies, tenen més risc d'hospitalització si s'infecten amb el virus. El director ha explicat que, d'acord amb el brot del virus de l'abril, s'ha classificat la població en quatre grups de risc; el grup de risc molt alt, l'alt, el moderat i el baix.

"El 98% de les persones que van morir a causa de la COVID durant el primer brot formaven part dels grups de risc alt i molt alt, per tant és crític protegir-los i ja ho estem fent, amb diferents accions per proporcionar-los un bon aïllament i amb bona qualitat", i ha afegit "és molt i molt rellevant perseguir el virus, identificar-lo, controlar-lo, i que puguem ser capaços de complir els confinaments de la manera més ordenada possible". Per dur-ho a terme, el director ha demanat la complicitat, com fins ara, del món municipal i dels ajuntaments amb una relació estreta de col·laboració.

Comella també ha anunciat la posada en marxa dels gestors Covid, una figura que donarà suport a l'atenció primària i ajudarà a identificar els contactes estrets i, en conseqüència, contenir el virus.

Argimon ha explicat que la situació actual és "epidemiològicament semblant" a la del 15-20 de febrer. La diferència és que ara, es fan tres vegades més de PCR que l'inici de la pandèmia.

"A Girona no podem fallar"

Les autoritats sanitàries catalanes, preguntades per la situació de la Regió Sanitària de Girona, han assegurat que "és dels llocs on no podem fallar". Segons Josep Maria Argimon, hi ha diversos brots i que cal treballar per evitar la transmissió comunitària.