Diversos clients francesos s'han desplaçat aquest dissabte fins als comerços del Pertús i la Jonquera malgrat les recomanacions del seu primer ministre d'evitar-ho. Jean Castex va desaconsellar divendres viatjar a Catalunya pels rebrots de covid-19. Malgrat l'anunci, des de primera hora del matí el degoteig de vehicles estrangers ha estat constant i la circulació fluïda en ambdós costats de la frontera. Els visitants han defensat que les mesures de seguretat "són les mateixes" i que mentre sigui possible anar d'una zona a l'altra no hi veuen "cap problema". La majoria de compradors s'han acostat per comprar aliments, però també tabac i alcohol, ja que aquest tipus de productes són més econòmics a l'Alt Empordà.

Carros de la compra ben plens, bosses amunt i avall i moviment als aparcaments de la Jonquera i el Pertús. Les recomanacions del primer ministres francès, Jean Castex, no han frenat els ànims dels compradors que han acudit igualment aquest dissabte a buscar productes de tota mena als comerços catalans. Entre els més concorreguts, el tabac i l'alcohol, però també alimentació, drogueria i roba.

Fa només unes hores Castex va desaconsellar als francesos que vagin a Catalunya pels rebrots de la covid-19. D'aquesta manera obria la porta a vigilar que el flux d'Espanya a França fos el "més limitat possible". Un anunci que va generar mala maror entre les institucions espanyoles i catalanes. Malgrat tot, avui la circulació de l'autopista i de la frontera era molt fluida i totes aquelles persones que ho desitjaven podien moure's entre una zona i l'altra.

La sensació generalitzada de la majoria dels compradors francesos és que les mesures de seguretat que tenen allà, també "les poden trobar aquí". De fet, alguns d'ells, com el José Ramón, han destacat que a França només és obligatori portar mascareta en aquells llocs públics que estan tancats, mentre que, per exemple, al carrer no ho és. En el seu cas, ell i la seva família viuen a Marsella i han vingut a la Jonquera perquè tenien una reserva feta en un hotel i no la volien perdre. "No crec que les mesures d'aquí siguin menors" ha assegurat.

Un argument al qual també s'ha agafat en José Vela - provinent de Grenoble - assegurant que ell pren les mateixes mesures quan està a França. En el seu cas, ha vingut a passar uns dies a unes termes, a comprar i aprofitar per visitar l'Alt Empordà. "Crec que la sanitat espanyola no és pitjor" ha subratllat. Vela també ha explicat que de camí a la Jonquera no s'ha trobat cap control fora del comú i que ha pogut arribar al seu destí sense problema.

Pel que fa al Lucas, un comprador francès de Besançon, és tan sols la segona vegada que trepitja l'Alt Empordà i ho ha fet durant les seves vacances. La seva parada venia derivada de la voluntat de comprar alcohol i tabac, tot i que també han aprofitat per fer una volta pel municipi. En el seu cas, ha apuntat que no estava preocupat pels brots de la covid-19, però sí que pensa que les mesures de seguretat de països com Espanya o Portugal són "menors" que les que poden tenir a França.

Els comerciants, preocupats

Malgrat l'afluència de compradors, els comerciants de la zona fronterera no ho acaben de veure clar, i és que asseguren que les xifres de visitants d'enguany poc o res tenen a veure amb els anys anteriors. Diverses botigues han mostrat la seva preocupació davant d'un segon tancament de la frontera, que no només els afectaria a ells, sinó també a localitats pròximes com Roses o Figueres.

També han lamentat que es parli en excés dels brots de covid-19 a Catalunya, ja que genera una sensació d'inseguretat als turistes que tenen previst venir. Una visió que comparteix Pedro Mercader, un veí del Pertús, que assegura que pot generar "por". En aquest sentit, creu que l'anunci del primer ministre tampoc ha ajudat, ja que els visitants es poden fer una idea equivocada de la situació dels contagis al territori català.

"A la frontera tots vivim del turisme" ha conclòs, subratllant que tot i l'ambient que es podia veure aquest matí no s'ha recuperat ni de bon tros el que hi ha habitualment. Un turisme que no només provenia del país veí, sinó també d'altres indrets europeus.