El jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha suspès amb efectes immediats el tercer grau penitenciari concedit a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, després que la fiscalia hagi presentat aquest mateix dimarts el recurs contra aquesta classificació i n'hagi demanat la suspensió. La magistrada dona tres dies a les defenses per presentar un recurs, però mentre es resol l'assumpte els presos tornaran al segon grau.

Fonts jurídiques han assegurat que, com s'ha suspès el tercer grau, els presos recuperen "la situació penitenciària que tenien abans" de la semillibertat: tots estaven classificats en segon grau i utilitzaven l'article 100.2 del Reglament Penitenciari.

Així, les mateixes fonts afirmen que dimecres "tots els que tenen el 100.2, amb voluntariat o treball" podran sortir de la presó durant el dia.

Recursos al 100.2

Dijous passat, l'Audiència de Barcelona va remetre al Tribunal Suprem (TS) els recursos d'apel·lació de la Fiscalia contra el 100.2 de Sànchez, Cuixart i Forn.

Ho va fer en virtut del nou criteri que va fixar el Suprem per estudiar el 100.2 de Forcadell, quan va estipular que aquests recursos corresponen al tribunal sentenciador i no pas a les audiències provincials.

Junqueras: L'Estat té por dels independentistes

El líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha afirmat avui dimarts sobre la revocació del tercer grau a instàncies de la fiscalia que l'Estat "té molta por" als independentistes catalans, i que per això prefereix que estiguin "tancats" a la presó.

En un vídeo divulgat per ERC, explica que "avui tornem a constatar que ens tenen molta por, i que per això ens volen tancats, per incidir en la política i la societat catalana". Ara bé, puntualitza Junqueras, els presos independentistes saben que "això forma part del camí", i afegeix que "de la presó se'n surt, i sortirem d'ella per guanyar, i per portar aquest país a la llibertat".

Romeva: "Forma part del camí"

L'exconseller de la Generalitat Raül Romeva ha afirmat aquest dimarts que la presó forma part del camí cap a la independència, després que el Jutjat de Vigilància Penitenciària 5 de Catalunya hagi acceptat suspendre el tercer grau als presos de l'1-O: "Sabem que forma part del camí, que és un camí difícil, llarg i dolorós, però també sabem que és un camí irreversible".

Romeva sosté que la suspensió del tercer grau demostra que l'Estat té por dels presos sobiranistes: "Però nosaltres no tenim por". "Sortirem, de la presó se'n surt, perquè nosaltres hem nascut per guanyar i per acompanyar aquest país cap a la llibertat", ha conclòs.

Torra: "És un acte de venjança"

El president de la Generalitat , Quim Torra, ha qualificat de "venjança" la decisió dels jutges i fiscals que han portat a la suspensió i ha llençat un missatge directe al govern espanyol. I és que el president veu el control de l'executiu estatal darrere de la suspensió i per això, en una declaració institucional, l'ha avisat que si vol reprendre el diàleg entre els dos governs "caldrà que abans demostri que té la ferma voluntat d'aturar les hostilitats contra el moviment independentista català". A més, Torra ha afirmat que decisions com aquesta no són cap "derrota", sinó que porta l'independentisme a "preparar-se millor per deixar de ser presoners d'un Estat autoritari".

Turull: "No afluixeu, no afluixem i ens en sortirem"

"No afluixeu, no afluixem i ens en sortirem", ha escrit en una piulada al seu compte de Twitter l'exconseller Jordi Turull . "I llavors veurem, nosaltres i les futures generacions, que res haurà estat en va i que tot al final haurà valgut molt la pena", continua el missatge, que acaba amb un clam "per la llibertat, per la democràcia i per Catalunya" i per la "llibertat dels presos polítics i exiliats".

Aragonès: És un acte de "venjança"

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha retret que la suspensió del tercer grau als dirigents independentistes empresonats per impulsar l'1-O sigui un acte promogut per la "venjança". "La fiscalia de l'Estat espanyol actua i el jutge executa al minut", ha criticat Aragonès en un tuit

Ciutadans: "Afortunadament vivim en un Estat de dret"

La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, ha aplaudit aquest dimarts la suspensió del tercer grau als presos de el 1-O: "Afortunadament vivim en un Estat de dret i en una democràcia plena del segle XXI". Roldán manteé que l'independentisme vol una justícia pròpia per "fer el que volguessin a Catalunya amb total impunitat".

PP: "No eren presos polítics, sinó amb privilegis"

El PPC diu que la suspensió del tercer grau penitenciari "deixa clar que no eren presos polítics, sinó amb privilegis, fins avui". El diputat popular al Parlament Daniel Serrano ha dit que aquesta classificació penitenciària va ser concedida "en frau de llei i sense el penediment dels beneficiats" i ha remarcat que "deien que ho tornarien a fer quan poguéssin". "Però la justícia funciona", ha celebrat en un missatge al seu compte de Twitter.

Els eurodiputats de JxCat ho consideren un cop a les esperances de diàleg

Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han lamentat el "gran cop" a les "esperances de diàleg polític" que suposa la suspensió del tercer grau als "presos polítics catalans". Els tres exmembres del Govern exiliats han afirmat que la decisió judicial "és una nova prova" que a Espanya la llei s'utilitza per "venjança".