El jutge de vigilància penitenciària ha rebutjat la petició de la Fiscalia i ha descartat suspendre immediatament el tercer grau de l'expresidenta de Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa, mentre segueix el recurs del ministeri públic per revocar la seva semillibertat. En canvi, un altre jutjat, el número 5, ha acordat la tornada a presó de Josep Rull i Jordi Turull, segons han assegurat ells a Twitter. És la mateixa decisió que el magistrat va prendre dimarts respecte a Junqueras, Forn, Romeva, Sánchez i Cuixart.

En dues actuacions, el titular del jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Catalunya opta per mantenir per ara el tercer grau a Bassa i Forcadell, a diferència del que va resoldre el passat dimarts el jutjat de vigilància penitenciària 5, que va atendre la petició de la Fiscalia i va suspendre cautelarment la semillibertat de l'exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Joaquim Forn i Raül Romeva i els 'Jordis'; o del que ha fet avui el jutjat 5 respecte Rull i Turull.

En els seus escrits, el jutge ressalta que perquè el recurs de la Fiscalia sobre el tercer grau tingui immediatament un efecte suspensiu ha de donar-se en fase d'apel·lació, en aquest cas davant el Tribunal Suprem, i no davant la primera instància per revocar la concessió de la semillibertat que la Generalitat va concedir als presos del procés.