El «no» a la independència de Catalunya es dispara fins al 50,5%, segons la segona onada del Baròmetre d'Opinió Política del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) realitzada entre el 25 de juny i el 21 de juliol. De fet, és el màxim històric dels contraris a la independència des que el CEO ho pregunta, el desembre del 2014. Respecte al febrer passat, el «no» ha pujat en 3,4 punts. En canvi, els favorables que Catalunya sigui un estat independent cauen fins al 42%, gairebé tres punts menys que el darrer baròmetre. En canvi, es manté estable el percentatge d'enquestats favorables a un referèndum. El 78,3 hi està molt o bastant d'acord. I només el 15,8% es declara molt o bastant en desacord. El 60,9% creu que Catalunya ha assolit un nivell «insuficient» d'autonomia, un 27,4% considera que aquest nivell és «suficient» i un 5,3% hi veu «massa autonomia».

D'altra banda, el sondeig pronostica que ERC guanyaria les eleccions catalanes amb 33-34 diputats i, en segon lloc, per un parlamentari de diferència, quedaria una JxCat que recupera terreny (32-33).

En un context preelectoral i en ple procés congressual per dotar JxCat d'estructura de partit, Esquerra (33-34) es mantindria al capdavant, amb una lleu pèrdua de suports respecte d'anteriors sondejos però encara amb millors resultats que el 2017, quan va obtenir 32 electes, i JxCat seria la segona força amb 32-33 diputats, davant els 34 de l'actualitat, sense aconseguir entre les dues formacions la majoria absoluta, tot i que es quedarien a prop.

El PSC, en tercera posició, seria la força que més creixeria, de 17 a 24 diputats, i Ciutadans la que més perdria, de 36 a 19, mentre que el PPC pujaria de 4 a 6-7 representants. Els comuns pujarien dels 8 actuals a 9-10 escons i la CUP també incrementaria la seva representació de 4 fins a 6-7 representants, mentre que Vox entraria al Parlament amb 3-5 escons.

Junqueras, el més ben valorat

Paral·lelament, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, és l'únic dels líders polítics catalans que aprova amb una puntuació per sobre del 5 (5,72 sobre 10), segons indica la valoració de dirigents inclosa en aquesta enquesta. Junqueras continua sent el líder més ben valorat, seguit del ministre de Sanitat, Salvador Illa (PSC), amb un 4,97; Marta Rovira (ERC), amb un 4,82; Jaume Asens (Catalunya en Comú Podem), amb un 4,81; Carles Riera (CUP), amb 4,80; Jéssica Albiach (Catalunya en Comú Podem), 4,46, i Quim Torra (president de la Generalitat -JxCat-), amb un 4,18.