El Govern ha regulat el teletreball de forma permanent per al personal de l'administració catalana i els seus organismes autònoms, en un sistema mixt que combina el treball presencial i el no presencial, amb un màxim de dues jornades a la setmana que es podran fer a distància.

Ho ha aprovat aquest dimarts al Consell Executiu mitjançant un decret, que abasta a més de 40.000 funcionaris, excloent el personal estatutari dels serveis de salut i cossos penitenciaris, docents, bombers, Mossos d'Esquadra i agents rurals, a més dels llocs de treball d'atenció directa al públic i de prestació de serveis presencials.

L'adhesió a la modalitat de teletreball es farà voluntàriament, a sol·licitud dels empleats públics, per un període màxim d'un any prorrogable.

Estarà subjecta a una avaluació periòdica per part d'un supervisor per determinar el compliment dels objectius i les condicions pactades en el pla personal de treball.

Els treballadors del Districte Administratiu, en el qual s'han traslladat les Conselleries de Vicepresidència i Economia i Hisenda, Justícia, Polítiques Digitals i Administració Pública, i Empresa i Coneixement, tindran l'opció d'ampliar a tres dies a la setmana la modalitat de teletreball.

Els que prestin serveis en aquesta modalitat rebran una formació específica en l'Escola d'Administració Pública de Catalunya en matèria de ciberseguretat, protecció de dades, prevenció de riscos laborals i seguiment d'objectius.

Així mateix, es crearà una Comissió d'Avaluació del Teletreball en la Generalitat, que serà l'òrgan tècnic de seguiment i avaluació dels resultats d'aquesta modalitat.

Teletreballar de manera ocasional

La norma aprovada aquest dimarts contempla la possibilitat de teletreballar de forma ocasional en determinats casos, com en situacions d'emergència i episodis de contaminació.

Altres dos supòsits en els quals ho permet són els de completar la jornada en modalitat de teletreball quan l'empleat públic s'hagi hagut de desplaçar fora del centre habitual i el retorn sigui ineficient, i per encàrrecs específics derivats de les necessitats del servei.

Espais de cotreball

La Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública ha regulat també els espais de cotreball en l'administració catalana, amb l'objectiu de "facilitar l'acostament" de les seves seus al domicili dels empleats públics.

Aquests espais també han de permetre el foment de la interrelació entre els funcionaris i la generació de dinàmiques de treball col·lectiu.