El president del Parlament, Roger Torrent, ha lliurat aquest dijous la medalla d'honor en categoria d'or a representants dels professionals del sistema de salut de Catalunya per la seva implicació davant del virus de la Covid-19: "Gràcies de tot cor. Gràcies de part de la vila de Catalunya", ha dit.

L'acte de lliurament de la medalla s'ha celebrat amb les degudes distàncies de seguretat que marquen les autoritats sanitàries i el reconeixement l'han recollit, en representació de tot el col·lectiu, l'infermer Miguel Cerrillo, l'epidemiòloga Neus Camps, l'auxiliar d'infermeria Glòria Ollé, l'administratiu d'atenció primària Jesús Cabrera i la doctora Dolors Arnau.

Les forces parlamentàries han decidit aquest any per unanimitat lliurar aquest guardó als sanitaris catalans, un reconeixement que, en paraules de Torrent, s'ha limitat a "recollir el clam dels aplaudiments de cada tarda a les vuit" que la ciutadania ha dedicat durant mesos a aquests professionals.

A l'acte hi han assistit el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, així com els principals líders parlamentaris.

Arnau ha pres la paraula en nom del col·lectiu sanitari i ha assenyalat que "l'impacte emocional" dels mesos més durs als hospitals encara segueix "viu i present" entre els professionals.

"Curar i tenir cura sempre ha estat la nostra missió", ha asseverat, però en aquest cas, pel fet que no s'ha trobat encara una cura per al virus de la Covid-19, "tenir cura ha estat el millor consol" que el sistema sanitari ha pogut oferir als malalts en moltes ocasions.

Arnau ha dit que "la situació més greu ha passat" però, amb el record d'aquests dies a la retina, ha demanat a la ciutadania que segueixi "atempta" davant l'evolució de virus.

Torrent ha mostrat la seva "admiració" cap a aquest col·lectiu, que ha fet un "sobreesforç" per contenir el virus i als professionals del qual "ni el cansament, ni el risc al que s'exposaven, ni els recursos insuficients" del sistema han frenat.

També ha lloat el seu "sentit de la responsabilitat" i ha subratllat que "van respondre amb tanta humanitat com excel·lència" durant els mesos més durs de la pandèmia.

El periodista Jordi Basté s'ha encarregat de glossar els premiats i la també periodista Raquel Sans ha conduït l'acte.

Judit Nedderman ha interpretat una cançó inèdita per a l'ocasió, l'octet de violoncels de la Fundació Conservatori Liceu ha tocat des de l'escalinata de la cambra El Cant dels Ocells en memòria de les víctimes de la Covid-19 i estudiants del Conservatori del Liceu han posat el punt i final a l'acte amb la interpretació de l'himne català.