El secretari català de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat que els test PCR als menors companys d'un positiu es faran en unitats mòbils a les escoles.

El secretari ha aclarit en una entrevista a TV3 que si hi ha un positiu en una classe, l'endemà els alumnes han de tornar a l'escola, on es farà la prova perquè, ha precisat, "és molt més còmode per a la famílies i per a les escoles, i així, a més, no se satura l'atenció primària.

Argimón ha afegit que el mateix dia de la prova, "els alumnes poden fer classe normal, i després de l'horari lectiu, els pares podran recollir els seus fills", als quals s'haurà donat les pautes per seguir la quarantena a casa.

El secretari ha afirmat que la Generalitat ha dedicat 400 persones a gestionar la incidència de virus a les escoles i 110 més d'infermeria "a fer proves a les escoles, en equips descentralitzats per regions" sanitàries.

Argimón ha anunciat que la Generalitat té el projecte de fer un cribratge poblacional que començarà per les escoles, en una decisió conjunta presa amb el departament d'Educació.

Les primeres poblacions on es farà el cribratge en escoles seran Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, segons Argimón, qui ha concretat que ara s'està decidint en quins centres es faran i que les proves començaran "aviat" tot i que "no tenim calendari tancat".

Sobre l'ús de les mascaretes per part dels professors, el secretari ha assegurat que "no cal que els mestres portin l'FFP2, amb la quirúrgica prou".

L'ús de les mascareta "es farà amb una desescalada asimètrica" en funció de la situació epidemiològica de cada zona, ha assenyalat Argimón, que ha apuntat el seu "desig" que en uns quinze dies, en zones de l'Ebre es pugui estudiar a les escoles.

En qualsevol cas, la decisió de retirar la mascareta a les escoles "serà una decisió que prendran conjuntament Salut i Educació", segons el secretari.

Argimón ha assegurat que si la situació epidemiològica a Catalunya fos similar a la que té Madrid, a hores d'ara "restringiríem la mobilitat" i ha afegit que "el que no faci Madrid ara pot acabar afectant molts llocs, perquè Espanya és radial".

Ha observat, a més, que el coronovarius "no ha demostrat gaire estacionalitat", encara que els virus "es mouen millor en el fred".

Sobre la reforma de l'atenció primària, ha afirmat que "no ha de venir només per un increment de personal, sinó que s'han de repensar rols".

"Hem contractat personal que es quedarà per formar part del nou model", ha assenyalat Argimón, que ha afegit que en l'atenció primària "no hi ha hagut descans des de l'inici de la pandèmia".

En l'àmbit de la conciliació per a casos de quarantena, ha indicat que "no s'ha actuat de manera intel·ligent" quan "fer-la bé és capital" perquè "és possible que es forci una baixa mèdica per permetre" aquesta conciliació.

El secretari ha reconegut que "el més segur són 14 dies de quarantena", tot i que se sap "que la meitat dels contactes estrets no la respecten". Per això, ha adduït, "si la reduïm a 10 dies, vam pensar que potser aconseguirem una millor quarantena".

Sobre l'activitat en el sector de la cultura i l'oci nocturn, ha assenyalat que "ens hem de replantejar com fer la seva reobertura" i que l'oci "estigui regulat" perquè "el no regulat ja existeix", ha subratllat el secretari de Salut Pública. E