L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha destacat aquest dimarts el gir estratègic experimentat per ERC en els últims anys: "A vegades penso que ERC defensa el que jo defensava uns anys enrere", ha dit.

En declaracions a SER Catalunya, Mas ha assenyalat que ERC ara reivindica la via del "referèndum acordat" amb l'Estat, tot i que no desenvolupa la idea.

Mas proposa "explorar totes les vies del pacte amb Madrid per fer un referèndum", sabent que si es vol arribar a un acord les dues parts han de fer "renúncies".

La fórmula que suggereix Mas consisteix a plantejar "un referèndum amb dues preguntes": una sobre la proposta de l'Estat per a la millora de l'autogovern de Catalunya i una altra sobre la independència.

En cas de guanyar el 'sí' a la independència, puntualitza l'expresident, el resultat no seria "d'aplicació immediata" sinó que s'obriria un procés de negociació.

Sobre la reforma del delicte de sedició que sospesen socialistes i comuns, Mas ha remarcat que "el que seria just" és una amnistia, "però això no ho faran".

Per això, no s'oposaria a una reforma del delicte de sedició: "Millor això que res", ha assegurat Mas, que ha argumentat que si el Govern central no mou fitxa "els presos seguiran tancats".

D'altra banda, sobre la ruptura entre JxCat i el JxCatPDeCAT, ha afirmat que "no hi ha un motiu que necessàriament porti a la separació".

"Jo crec que es pot garantir la unitat, hi ha maneres de fer-ho", perquè pugui haver-hi una "oferta electoral conjunta", ha dit Mas, tot i que ha reconegut que ara mateix veu més opcions que no s'arribi a un acord.