Els experts del grup BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estimen que els contagis de coronavirus que s'han donat a les escoles des del començament del curs no han empitjorat la situació epidemiològica d'Espanya, segons l'estudi de dades fet en cinc comunitats. L'evolució de la incidència de casos a Catalunya i la Comunitat Valenciana «està igual o millor» que durant l'inici de les escoles, mentre Andalusia, Castella i Lleó i Madrid segueixen la tendència a l'alça tot i que, segons afirma l'estudi, «les escoles no semblen ser un motor a la transmissió» de la malaltia.

En concret, les dades de Catalunya apunten en aquesta direcció, amb un 87% dels casos índexs (el primer detectat) en un grup d'escolars que no genera contagis secundaris (en el mateix grup). En els casos índex que sí que s'han generat contagis, aquestes cadenes són curtes, de dos o tres casos majoritàriament, segons el Departament de Salut.

Les dades aportades pels experts de BIOCOMSC indiquen que els contagis de covid-19 han augmentat a Catalunya durant la quinzena del 14 al 30 de setembre al 12% en nens de 0 a 9 anys, gairebé quatre punts més que en l'anterior quinzena.

Entre els 10 i els 19 anys, el nombre de casos també ha pujat al 13,7% des de l'11,8%, i, en canvi, ha baixat al 15% (18,1%) en la franja d'edat dels 20 als 29 anys.