JxCat i ERC demanen, en les seves propostes de resolució del debat sobre la covid-19 que se celebra en el Parlament, un pacte nacional per la salut, i també reclamen a l'Estat que augmenti en 5.000 milions d'euros addicionals el finançament del sistema sanitari català.

En les propostes de resolució que els grups del Govern han presentat aquest dimecres en el registre del Parlament, admeten que fan falta "canvis estructurals que permetin enfortir el sistema sanitari davant els reptes" que "ja han aflorat en aquesta pandèmia".

Per aquest motiu, es mostren partidaris de negociar "un pacte nacional de salut a partir del debat responsable de tots els agents implicats", i també insten al Govern a presentar en els pròxims mesos el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 que tingui en compte els objectius de desenvolupament sostenible prevists en l'Agenda 2030.

En una altra de les propostes de resolució conjuntes de JxCat i ERC, s'insta a negociar amb el Govern de l'Estat la transferència de recursos necessària per a augmentar en 5.000 milions d'euros el pressupost destinat a Salut durant els pròxims cinc anys, "d'acord amb l'informe del comitè d'experts per a la transformació del sistema públic de salut".

Sobre aquest informe, JxCat i ERC volen que s'elabori "una agenda de transformació del sistema sanitari" a partir de les recomanacions dels experts, i del document emès pel consell assessor del Departament de Salut.