La situació epidemiològica a Catalunya està seguint les previsions anunciades la setmana passada i manté un "creixement controlat" que fa que les autoritats no es plantegin "de moment" aplicar mesures restrictives generalitzades.

Així ho ha dit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en l'habitual roda de premsa dels dijous per a analitzar la situació de la pandèmia de COVID-19 a Catalunya.

En comparació amb la setmana passada, Catalunya ha registrat un increment en tots els indicadors: els casos confirmats van ser 7.053 i aquesta setmana han estat 8.517; la taxa de confirmats per PCR ha passat de 91,9 a 111; el risc de rebrot era de 179 i ara és de 243; i la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) ha passat de 0,95 a 1,24.

Així mateix, el nombre de proves PCR practicades en els últims dies també s'ha incrementat, perquè en els últims set dies s'han dut a terme més de 141.000 test i durant la setmana passada es van fer gairebé 123.000.

En aquest sentit, Argimon, que ha explicat que un 50% dels infectats són asimptomàtics, ha apuntat que amb unes 20.000 proves més i un percentatge d'un 5% o 6% de positius, la xifra esperable de contagis era d'uns 1.000 més.

"Però hem trobat 1.500 més. Per tant, a partir d'aquí comencem a pensar que hi ha moviment i que estem creixent, un creixement que des del nostre punt de vista és controlat, perquè coneixem els brots, però estem creixent", ha apuntat el secretari de Salut Pública.

Amb aquest argument i amb les dades exposades, Argimon ha justificat la decisió de retrocedir en la reobertura dels establiments d'oci nocturn: "Aquesta situació ens ha fet pensar que el més prudent era ajornar aquesta decisió, que a la meva personalment em dol perquè darrere hi ha moltes famílies, molts llocs de treball. Però no hem de pensar només en aquest sector, que està molt castigat, sinó en tota la societat".

Sobre la situació concreta d'alguns brots, el coordinador de la Unitat de Seguiment de la COVID, Jacobo Mendioroz, ha repassat els indicadors de Manlleu (Barcelona), Salt (Girona), la comarca de la Segarra (Lleida), Tortosa (Tarragona) i Mataró (Barcelona).

En els dos primers casos, Mendioroz ha destacat que es tracten de situacions "complexes de manejar", atès que els brots s'han registrat en barris vulnerables, però ha destacat que a Manlleu la corba de contagis ha començat a descendir, mentre que a Salt, on es duran a terme cribratges a totes les escoles, la corba es manté estable però massa a dalt, "la qual cosa és un perill".

"Quan la vulnerabilitat social està present costa fer un control efectiu dels brots", ha alertat el coordinador de la Unitat COVID, que ha assenyalat que és "un dels majors factors facilitadors del contagi" i ha apuntat que "és lògic que si les persones han de viure en un lloc amuntegats acabin contagiats".

Quant a Tortosa, ha explicat que es tracta d'un brot en una empresa que s'ha detectat "molt ràpidament" i ha confiat que les actuacions preventives impediran que hi hagi transmissió comunitària, mentre que en els casos de la Segarra i Mataró no han trobat l'origen i optaran per fer cribratges a les escoles per a controlar-los.

Així mateix, Argimon ha anunciat que aquesta tarda s'ha dut a terme una reunió entre els departaments d'Educació i Salut per a també dur a terme cribratges escolars a Badalona (Barcelona): "Seguim intensament amb la idea de buscar, buscar i buscar".

De cara als pròxims dies, el secretari de Salut Pública ha apuntat que, segons previsions, els casos continuaran pujant fins a finals de la setmana que ve i ha assenyalat que si et prenen noves mesures estaran localitzades en territoris concrets on hi hagi un risc de rebrot elevat, una taxa d'infecció elevada o aparegui un brot molt concret i important.

"No estem pensant en mesures generalitzades per a tot el país. En principi no tenim sobre la taula la previsió d'haver de prendre, a curt termini, mesures per a tot el territori", ha conclòs Argimon.