Els positius en proves PCR d'alumnes, personal dels centres educatius i personal extern revelen que «el contagi dins de les escoles és molt inferior que a fora», segons va detacar el secretari general de Salut, Marc Ramentol. El secretari general de Salut va destacar aquestes noves dades sobre positivitat en una compareixença al costat de la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, per a informar sobre les afectacions del coronavirus als centres educatius, que a dia d'ahir hi havia confinats 26.353 alumnes (3% del total) i 1.433 professionals de 750 escoles.

Marc Ramentol va explicar que els pràcticament 100.000 PCRs que s'han fet a membres de la comunitat educativa en les tres primeres setmanes de curs no només indiquen que el percentatge de positius està per sota de la mitjana de Catalunya, sinó que revelen que hi ha més positius en els 46.414 que s'han fet fora de l'escola per un motiu extraescolar (per ser simptomàtics o convivents) que en els 52.284 fets a dins de l'escola pels estudis de contactes escolars estrets i cribratges escolars.

«Quan anem a buscar contagis dins de les escoles en trobem molts menys que quan els busquem a fora», va subratllar Ramentol, que va rebutjar que la diferència en els percentatges de positius pugui ser degut a una infradetecció. «Estem detectant molt bé», va assegurar.

Així, segons les dades facilitades pel Departament d'Educació, han donat positiu en un PCR el 6,44% dels 2.734 alumnes de Batxillerat als quals se'ls han practicat aquestes proves fora de l'escola, mentre que el percentatge per als 5.765 que s'han fet dins de les escoles ha estat del 3,05%.

A la franja de Primària, en la qual s'han fet 15.293 PCRs externes i 14.936 a les escoles, els percentatges de positius són del 5,05 i del 3,13%, respectivament, i en ESO, amb 10.574 test externs i 15.174 en escoles, els positius representen el 5,94 i el 3,35, respectivament.

El 97% dels alumnes, a classe

Per la seva banda, la secretària general d'Educació va destacar, després de quatre setmanes de curs, «el 97% dels alumnes poden assistir presencialment a centres educatius» a Catalunya i «les dades ens diuen que no són focus amplificador de la pandèmia i de transmissió», i que les mesures preventives implantades «són correctes i estan funcionant». Per tot plegat, ha conclòs que «les escoles són segures».

«Aquesta crisi la superarem amb les escoles obertes. Necessitem que estiguin obertes perquè ens ajuden a prevenir els contagis i tallar la transmissió», va subratllar la secretària general d'Educació.

Núria Cuenca va explicar que el nombre de grups escolars estables confinats ha començat a decréixer després d'aconseguir un pic el 4 d'octubre, amb 1.316 a 836 centres, i el 7 d'octubre és de 1.165 a 750 centres, amb 1.096 grups desconfinats (220 centres sense cap) i la previsió de desconfinar en una setmana 900 grups més. El nombre d'alumnes confinats es manté estable en un 3% del total, una xifra al voltant de 26.000, mentre que el de professionals educatius ha baixat a la meitat i són avui 1.433.

Tant Cuenca com Ramentol coincideixen que la situació de la pandèmia en l'àmbit comunitari no és bona i, mentre no millori, les mesures de prevenció als centres educatius, com l'ús de màscares a partir dels 6 anys, s'han de mantenir. El secretari general de Salut va treure importància a la demora dels resultats de les PCRs i va assegurar que «més del 90% de positius s'estan comunicant en les primeres 24 hores de la realització de la prova, que és el que més ens interessa epidemiològicament».

Tot i així, va recordar que aquesta setmana el Departament de Salut va posar en marxa un nou vehicle de comunicació de resultats a través d'un SMS per agilitzar la comunicació.