09 de octubre de 2020
09.10.2020
Diari de Girona

El rei demana transmetre "imatge d'unitat" i actuar "junts" davant la crisi

El BNEW premia Vottun, Rimbo Rent, Oimo, Exum i E4-3D Engineering com a empreses "innovadores"

09.10.2020 | 11:58
El rei demana transmetre "imatge d'unitat" i actuar "junts" davant la crisi

Felip VI ha animat avui divendres a afrontar "junts" la recuperació econòmica per propiciar "un entorn estable i beneficiós" per a les empreses i traslladar "una imatge d'unitat" en el pla internacional d'acord amb la reputació que té Espanya.

El rei ha transmès aquest missatge d'unió durant el lliurament dels premis de la Barcelona New Economy Week, celebrada a l'Estació de França de la capital catalana al costat del president del Govern, Pedro Sánchez, per tal d'ajudar a reactivar l'economia amb projectes innovadors.

"Tenim l'oportunitat de fer millor les coses. I de fer-les junts", ha afirmat el monarca en el seu discurs, pronunciat en català i en castellà.

El rei ha destacat que Espanya s'ha llaurat "merescudament" una imatge internacional associada a la competitivitat i a l'excel·lència productiva, pel que ha fet una crida a "treballar junts per mantenir-la i per augmentar-la on calgui".

"Demostrem una imatge d'unitat que proporcioni un entorn estable i beneficiós per a les empreses, generant així major riquesa i ocupació", ha demandat el príncep Felip després d'apuntar que el país compta amb un sector empresarial "sòlid i potent molt capaç de fer front a situacions adverses".

Segons la seva opinió, una imatge internacional positiva contribueix "sempre de forma significativa a l'economia en termes d'inversió, d'ocupació i d'enfortiment del teixit local i impuls a la innovació".

Ni el president substitut de la Generalitat, Pere Aragonès, ni cap altre membre de la Generalitat participen en l'acte al retreure al rei que "no és benvingut" a Catalunya i que ha de demanar disculpes pel seu discurs del 3 d'octubre de 2017 després del referèndum il·legal.

A la plantada s'ha sumat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presidenta del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), l'entitat organitzadora de l'acte.

Hi han assistit Teresa Cunillera, delegada del Govern a Catalunya; Pere Navarro, delegat especial del CZFB, i el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, el socialista Jaume Collboni.

En un context marcat per la pandèmia i la profunda crisi sanitària, econòmica i social, Felip VI ha admès que s'està davant "un temps inèdit" on "les dificultats són d'enorme envergadura".

No obstant, ha assegurat que tot i la incertesa, de "les dificultats sorgeixen sempre noves oportunitats" i que per treure'n partit "no n'hi ha prou alb l'esperança o l'espera, cal estar preparats, cal buscar-les i cal saber aprofitar-les".

"És una oportunitat clara per abordar les transformacions urgents, que podran situar Barcelona, Catalunya i tot Espanya a l'avantguarda tecnològica", ha emfatitzat.

Felip VI ha tingut paraules d'elogi per a la capital catalana, de la qual ha remarcat que és una ciutat que sempre s'ha caracteritzat pel seu "caràcter cosmopolita i modern" i per aspirar a continuar sent "un referent d'innovació del sud d'Europa".

El rei, juntament amb Sánchez i Navarro, ha lliurat els premis en les cinc categories del BNEW, un esdeveniment dirigit a reactivar l'economia que va arrencar el passat dimarts amb l'assistència de més de 9.000 persones d'un centenar de països.

Ha valorat el paper que les empreses tecnològiques emergents exerceixen en la transformació del model econòmic, en sintonia -ha recordat- amb la tasca que fa la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) que presideix la seva primogènita, Elionor de Borbó.

"Persones com vosaltres són les que contribueixen a què l'economia segueixi avançant. Amb el vostre talent i motivació, l'economia espanyola avançarà en el camí de la superació d'aquesta crisi", ha sostingut.

Joan Sanmartí, de l'empresa tecnològica Exum, ha pres la paraula en nom dels guardonats i ha agraït al rei estar en l'acte.

"Junts som molt més forts", ha dit el jove empresari, que ha destacat que no només a Sillicon Valley (Estats Units) neixen les anomenades "start-ups", sinó que també a Espanya "hi ha molt bones idees".

Després de l'acte, al qual han assistit el president de la Cambra de Comerç d'Espanya, José Luis Bonet, el de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i altres empresaris, el rei i Sánchez s'han fotografiat amb els premiats.

A la sortida de l'estació hi ha hagut alguns aplaudiments de suport al rei Felip, mentre que als voltants prosseguien les protestes convocades per les associacions independentistes ANC i Òmnium Cultural per la seva presència a Barcelona.

El rei i Sánchez completaran la seva estada a Barcelona amb la visita a la incubadora d'empreses i el projecte D-Factory al polígon de la Zona Franca.

Es tracta de la primera visita del rei a Barcelona aquest any, marcada per la polèmica que es va generar fa dues setmanes al no assistir a l'acte de lliurament dels despatxos als nous jutges per considerar el Govern central que no era oportuna la seva presència a Catalunya. E

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit