Diverses manifestacions de signe polític han recorregut en el matí d'aquest dilluns, dia de la Festa Nacional, els carrers de Barcelona sense que es produïssin incidents greus, tot i que un acte de la ultradreta ha acabat amb la qual crema de les fotos dels expresidents catalans Lluís Companys, Quim Torra i Carles Puigdemont.

Una manifestació convocada per la plataforma independentista autodenominada "Som antifascistes" ha congregat unes 300 persones, segons la Guàrdia Urbana, que han partit des de la plaça de Lesseps fins a la seu de Vox, als voltants de la ronda del General Mitre, que romania custodiada pels Mossos, per tornar després al barri de Gràcia.

Durant el recorregut, en el qual no s'han registrat incidents, els manifestants han exhibit una pancarta en què es llegia "L'antifeixisme és cosa de totes" i han llançat consignes com "Barcelona serà la tomba del feixisme".

Efectius dels Mossos han realitzat durant la marxa diverses identificacions de manifestants però no han practicat cap detenció.

Mentre aquesta manifestació discorria per la part alta de la ciutat, als voltants del monument a Colom s'han concentrat centenars de persones per participar en un acte convocat per l'ultradretà Front Nacional Identitari Partit Nacional Socialista Obrer Espanyol (FNI PNSOE).

En aquest acte, algun dels concentrats portava banderes amb signes feixistes i de Falangue Espanyola, i diversos d'ells, braç en alt, han cantat el "Cara al sol" i han cremat banderes estelades independentistes i les fotos dels expresidents catalans Companys, Torra i Puigdemont.

Fonts de Vox, que prèviament havia celebrat en el mateix lloc un acte polític amb motiu de la Festa Nacional, han precisat a EFE que cap dirigent de la formació es trobava a la zona quan s'han cremat banderes i fotos i han desvinculat el partit d'aquests fets.

En paral·lel, una marxa lenta de cotxes, convocada també per formacions d'ultradreta, ha sortit de la plaça d'Artós de Barcelona per arribar fins al monument a Colom, al port de la ciutat.

Uns 180 vehicles, entre cotxes i motos, segons la Guàrdia Urbana, han participat en aquesta marxa, que ha obligat a tallar el trànsit al seu pas pels principals carrers de la ciutat fins arribar al monument, on ha estat rebuda amb aplaudiments pels concentrats dels actes polítics previs que s'havien celebrat davant el monument a Colom.

Per la seva banda, alguns ajuntaments catalans, com els de Corbera i Cardedeu, han obert avui les portes i han treballat amb la presència dels funcionaris que han acudit tot i la festivitat, segons ha informat la CUP. En cap cas s'han registrat incidents.