13 de octubre de 2020
13.10.2020
Diari de Girona

Els metges d'atenció primària protesten davant l'ICS en el primer dia de vaga

Segons dades de l'ICS, el seguiment de la vaga és d'un 19.7% en el torn de matí

13.10.2020 | 13:44
Els metges han protestat davant la seu de l'ICS

Un grup de metges de l'atenció primària pública ha protestat avui amb xiulets i cartells davant la seu de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Barcelona en el primer dia de vaga dels quatre convocats aquesta setmana pel sindicat Metges de Catalunya.

Vestits amb les seves bates blanques, els metges en vaga han exhibit cartells en què es podia llegir "Prou!", "Equiparació salarial europea" i "Vaga en l'atenció primària. Per una atenció digna, nosaltres diem prou. I vosaltres?".

'Armats' amb xiulets, els metges han tallat el trànsit a la Gran Via en la seva confluència amb el carrer Balmes, amb les màscares posades i guardant distància de seguretat.

Javier O'Farrill, president del Sector Primària de l'ICS del sindicat, ha explicat avui en declaracions als periodistes durant la protesta que, a causa de la pandèmia i de la manca de recursos humans, s'estan retardant els diagnòstics de patologies en la població.

Ha deplorat la "deixadesa" dels gestors de l'ICS des de l'anterior vaga de finals de 2018 i ha considerat que "si haguessin fet un treball adequat, de retenir talent, tindríem més de 700 metges" que han emigrat des de Catalunya a d'altres sistemes sanitaris, a causa dels sous i les condicions laborals.

"El sistema expulsa als professionals i a la població cap a la (sanitat) privada", ha opinat O'Farrill, que ha assegurat que falten pediatres, odontòlegs i ginecòlegs, entre d'altres especialistes, en l'atenció primària de Catalunya.

L'Institut Català de la Salut és l'empresa pública de serveis de salut més gran de Catalunya, amb gairebé 39.000 professionals que presten servei a gairebé sis milions de persones de tot el territori.

En concret, gestiona els 283 equips d'atenció primària (EAP), on treballen els metges que han estat cridats a secundar la vaga convocada per Metges de Catalunya.

També participa en el Consorci d'Atenció Primària de Salut de l'Eixample (CAPSE), juntament amb l'Hospital Clínic de Barcelona, que té tres EAP, i en el Consorci Castelldefels Agents de Salut (CASAP), juntament amb l'Ajuntament de Castelldefels, que en té un.

ICS xifra el seguiment de la vaga a l'atenció primària en el 19,7%

Segons dades facilitades avui dimarts per aquest organisme públic, la vaga de metgesha tingut un seguiment del 19,7% en el torn de matí.

Les regions sanitàries en què el seguiment de la vaga ha estat més elevat són Girona (31,10%), la Catalunya central (25,0%), Barcelona ciutat (24,5%) i les àrees metropolitanes Nord (24, 86%) i Sud (14,27%).

On menys incidència ha tingut l'aturada en el torn de matí ha estat a Terres de l'Ebre (3,16%), l'Alt Pirineu (3,45%), Camp de Tarragona (6,85%) i Lleida (11, 54%), han indicat les mateixes fonts.

La plantilla afectada pel primer dia d'aturada és de 2.838 metges, dels quals 948 han estat declarats com a serveis mínims, i 561 segueix la vaga, segons els càlculs de l'ICS.

En un comunicat, que remet a un altre anterior del passat dia 3, quan es va conèixer la convocatòria de vaga per part de Metges de Catalunya, l'ICS ha recordat avui que s'ha destinat 567 milions d'euros a la gestió de la crisi causada per la Covid-19, de manera que "en aquest moment d'extraordinari esforç i tensió financera una negociació sindical de part (del sector sanitari) és del tot inapropiada", en referència a l'atur.

Ha rebutjat també que no s'hagi augmentat el nombre de facultatius, encara que les dades de l'ICS afirmen que a l'agost d'aquest any tenia 6.210 professionals de medicina de família, 500 més que els 5.710 que hi havia el desembre del 2018, després de la primera vaga que van fer tots els treballadors de l'atenció primària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook