L'Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC) s'ha reunit aquest dimecres a Palau amb el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Budó. Les seves representants, Blanca Bragulat, Meritxell Lluís i Diana Riba -dones dels "presos polítics" Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva, respectivament-, han demanat l'amnistia dels líders empresonats, i han apuntat que "l'indult tampoc és la solució". En una roda de premsa posterior, Bragulat ha explicat la situació dels presos i les famílies, un any després de la sentència del Suprem per l'1-O: "Estem pitjor que mai". L'ACDC espera que la taula de diàleg serveixi per abordar l'amnistia, i lamenta que el Suprem tombi els permisos del 100.2 i el tercer grau.

Després de la reunió amb Aragonès i Budó, Bragulat -presidenta de l'ACDC- ha acusat la Fiscalia d'intentar aconseguir amb les denegacions dels permisos als presos el que no va poder fer amb la sentència de l'1-O. Les dones dels líders independentistes tancats a Lledoners han denunciat d'aquesta manera la situació dels presos, quan fa gairebé tres anys que estan empresonats -després d'estar-s'hi dos amb presó preventiva.

Bragulat ha estat contundent contra la Fiscalia -que depèn del govern espanyol- i el Suprem. La presidenta de l'ACDC ha criticat que el ministeri públic demanés al tribunal la suspensió dels permisos dels presos, a finals de juliol: "Si l'Estat vol dialogar, no entenem el paper de la Fiscalia", ha exclamat Bragulat.

L'associació aposta per l'amnistia, si bé agraeix les peticions d'indult. Ara bé, Bragulat ha advertit que tramitar els indults vol dir presentar documents, i "poden passar molts mesos". Per tant, la dona de Turull apunta que aquesta via "tampoc és la solució". Així, l'ACDC aposta decididament per l'amnistia, i confien que la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa abordi aquesta qüestió: "És evident que és de sentit comú".

Sigui com sigui, Bragulat subratlla que el "més ràpid" seria recuperar el permís del 100.2 i fins i tot el tercer grau. Però admet del "problema" que suposa que tots els permisos acabin al Suprem, i que el tribunal els vagi tombant: "El Suprem no està preparat per fer això", ha denunciat.

Les tres representants de l'ACDC s'han reunit amb Aragonès i Budó a Palau durant poc més d'una hora.