El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que l'executiu aprovarà ajudes per a la restauració amb una dotació inicial de 40 milions d'euros i una nova línia d'avals per cobrir necessitats de liquiditat.

En una roda de premsa juntament amb els consellers Meritxell Budó (Presidència), Miquel Sàmper (Interior) i Alba Vergès (Salut), Aragonès ha anunciat mesures compensatòries després d'acordar tancar tots els bars i restaurants de la comunitat durant 15 dies, reduir l'aforament dels centres comercials al 30% i el dels gimnasos al 50% per intentar contenir l'avanç de l'epidèmia de Covid.

Aragonès ha explicat que dimarts que ve al Consell Executiu s'aprovaran ajudes directes a establiments en què la restauració sigui l'única activitat i amb menor facturació, amb una dotació inicial de 40 milions d'euros.

El Govern també desplegarà una línia d'avals extraordinaris per cobrir necessitats de liquiditat de tresoreria a partir de 12.000 euros.

Per la seva banda, Budó ha anunciat així mateix que s'incorporarà en el Codi Civil català una clàusula anomenada 'rebus sic stantibus' que busca "acompanyar aquelles activitats que no podran fer front al seu lloguer" a causa de les mesures restrictives decretades ara o en el futur.

"Busquem així que en el cas d'una situació com una pandèmia, que requereixi d'una aturada important de l'activitat econòmica, es puguin posposar, ajornar, els compromisos en el pagament del lloguer mentre l'activitat no generi benefici", ha explicat.

Es vol també "regular el canvi imprevisible de circumstàncies en els contractes de lloguer", de manera que en cas de desacord entre arrendador i arrendatari un jutge pugui "adaptar" un nou contracte a les "noves circumstàncies" provocades per l'emergència.

Davant d'aquests escenaris imprevisibles, ha dit Budó, l'ordenament civil ha de donar una "resposta adequada i idònia".

Sàmper ha resumit en aquest sentit que la voluntat de la Generalitat és "que les condicions que hi havia quan es va signar un contracte de lloguer", en cas de veure modificades "de manera imprevisible" per exemple a causa d'una pandèmia o un terratrèmol, s'"s'adaptin" a les noves circumstàncies.

Ha afirmat, d'altra banda, que aquesta mesura ja la contempla la legislació foral de Navarra.