Les noves mesures aprovades pel Procicat deixen sense efecte les resolucions aprovades en les últimes setmanes a nivell territorial, i unifiquen els criteris a tota Catalunya. A banda d'impulsar restriccions, el Procicat també recomana evitar els desplaçaments fora del municipi de domicili per limitar la mobilitat. Aquestes són les noves mesures de restricció de la Generalitat per intentar frenar el virus.

El Govern ha confirmat que tanca bars i restaurants i imposa noves restriccions d'aforament a comerços i actes culturals per frenar els contagis de coronavirus. L'executiu redueix al 30% l'aforament al comerç i als mercats, obliga a suspendre congressos, convencions i fires, tanca sales de jocs i bingos i limita les activitats esportives als gimnasos

Quan entren en vigor les noves mesures

El Govern preveu que les mesures entrin en vigor entre dijous i divendres i tenen una durada inicial de 15 dies. Les restriccions han de rebre l'aval del TSJC.

Restriccions a l'hostaleria

Bars i restaurants estaran tancats 15 dies i només podran oferir recollida o servei a domicili.

Restriccions als hotels

Als hotels, les zones comunes només podran comptar amb un 50% de l'aforament. Els restaurants dels hotels restringits únicament als hostes.

Restriccions al món de la cultura

El sector cultural patirà una nova restricció del 50% de l'aforament, i haurà de tancar, com a molt tard, a les onze de la nit. Els seients sempre s'hauran d'assignar prèviament. La mesura també afecta espectacles públics o altres activitats recreatives.

Restriccions al comerç

En el sector comercial, el Govern preveu el tancament de tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l'excepció de les perruqueries. En els centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d'accés, més enllà de la restricció d'aforament al 30%. També s'hauran d'habilitar fluxos de pas per evitar l'encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades.

Els clients de les botigues sempre hauran de mantenir una distància d'1,5 metres amb la resta de persones i, quan no sigui possible per les peculiaritats del comerç, s'haurà de restringir l'aforament a una sola persona per cada compra

Restriccions a la universitat

Les restriccions inclouen la petició de fer les classes universitàries teòriques virtualment, que les universitats ja han atès i que aplicaran des d'aquest dijous

Restriccions als centres de treball

El Procicat ha emès la recomanació a les empreses de fer teletreball sempre que sigui possible. A més, als centres de treball s'han d'extremar les mesures de prevenció i higiene i promoure entrades esglaonades per evitar concentracions de gent.

Restriccions als gimnasos i equipaments esportius

Els gimnasos i equipaments esportius hauran de treballar amb cita prèvia i un aforament del 30%.

Restriccions a les competicions esportives

També queden suspeses quinze dies les competicions esportives d'àmbit català de tot tipus, ja siguin federades, escolars o privades. A més, hauran de tancar les instal·lacions poliesportius que no tinguin controls d'accés per vigilar l'aforament.

Restriccions als parcs infantils

Entre les restriccions, també hi ha l'obligació de tancar els parcs i fires d'atraccions així com les estructures desmuntables recreatives. Parcs i jardins, i parcs infantils dels municipis, hauran de tancar a les vuit del vespre.

Restriccions a les reunions d'amics i familiars

El Govern manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, ja siguin en l'àmbit públic com privat. A més, fora de casa aquests grups de sis persones no podran ni menjar ni beure.

Les limitacions de reunions no inclouen les activitats de feina, de culte, els enterraments o l'ús del transport públic. Tampoc afecten les activitats escolars ni les de lleure infantil. Això sí, els actes religiosos i de culte tindran una limitació del 50% en l'aforament.