El Departament d'Agricultura ha decidit prorrogar fins a finals de mes els ajuts adreçats als productors agraris que han patit les conseqüències més directes del tancament de l'hostaleria i la restauració. Agricultura va posar en marxa aquests ajuts per compensar la pèrdua d'ingressos derivada de la crisi sanitària i finalitzava el 20 d'octubre. Arran de les noves mesures decretades pel Govern per frenar la propagació de la covid-19 i, per tant, davant l'imminent tancament dels canals habituals de comercialització, sobretot els lligats al proveïment dels restaurants, hotels i cafeteries, la conselleria ha establert com a nova data el 30 d'octubre perquè els productors facin donacions a algun dels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya.

La crisi econòmica ha derivat també en una crisi social que els sectors més febles de la societat, en especial els col·lectius en perill d'exclusió social, estan patint per la manca de recursos a causa de l'aturada de l'activitat econòmica. En aquest sentit, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear al maig aquesta línia d'ajuts per donar suport econòmic als productors afectats mitjançant la compra dels productes que ells donen als Bancs dels Aliments, i, al mateix temps, ajudar els sectors socials més castigats per la crisi econòmica i social, que rebran els productes objecte d'aquest ajut.

Els imports màxims de l'ajut són de 100.000 euros per productor, societat agrària de transformació (SAT) i cooperativa, excepte per a les donacions d'oli d'oliva, la mel, la fruita seca i els embotits de porc, que tenen un màxim fixat per productor o soci de SAT de 8.000 euros i de 60.000 euros per al total de la SAT i cooperativa. El màxim d'aquests imports per a les entitats sense ànim de lucre o els elaboradors de productes lactis que compren exclusivament la llet a ramaders d’explotacions catalanes és de 20.000 euros.

Per poder optar a aquests ajuts, els productors han d'haver patit una davallada de facturació de, com a mínim, el 30% (inclosa la facturació en línia) durant algun dels mesos dins del període comprès entre l'1 de març i el 30 de juny del 2020 en relació amb el mateix període de l'any anterior.

Amb aquesta ampliació, Agricultura vol continuar donant suport als productors que van patir i estan patint la pèrdua dels canals habituals de comercialització durant el període inicial de la crisi de la covid-19 i que en alguns casos encara no s'havien recuperat. La mesura, a més, facilita l'aportació d'aliments frescos, fruites, verdures, oli d'oliva, ous, formatges, iogurts, carns, tots aliments de proximitat i amb un alt valor nutricional, al Banc dels Aliments que, amb l'actual aturada de l'activitat econòmica, està rebent cada cop més peticions d'aliments de les entitats socials a les quals abasteix i que proporcionen aliments als col·lectius actualment més greument afectats.