El Govern aplicarà a partir d'avui el tancament de bars i restaurants per fer front a l'augment de contagis de coronavirus, però deixarà en suspens les restriccions que han estat qüestionades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Així ho ha expressat l'executiu català en un comunicat, després que el TSJC hagi contestat a l'escrit de la Generalitat dient que els aclariments requerits sobre les restriccions que va anunciar l'executiu català el dimecres no reparen «els defectes formals advertits». És per això que l'alt tribunal no va resoldre ahir aquests aclariments.

Ahir, el Govern va anunciar que publicaria aquesta matinada en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) la resolució amb les restriccions per fer front a l'augment de contagis de coronavirus perquè entrin en vigor «de manera immediata». No obstant això, també inclouran una disposició que deixarà en suspens «els aspectes que afecten els drets fonamentals» fins que el TSJC es pronunciï.

Així, les qüestions suspeses fins a una altra ordre són la prohibició de reunions de més de sis persones, la suspensió de l'activitat presencial en les universitats i la limitació de l'aforament de les activitats de culte.

Així mateix, el Govern ha subratllat que «la resta de continguts de la resolució entrarà en vigor aquesta mateixa matinada».

El Govern català va demanar al TSJC que avalés les restriccions aprovades dimecres en el marc del Procicat, que inclouen el tancament de bars i restaurants durant un mínim de 15 dies, limitar l'aforament dels comerços al 30%, reduir el de cinemes i teatres al 50%, i suspendre les activitats esportives no professionals.

Aclariments urgents

Després de rebre la petició de la Generalitat, el TSJC li va demanar que aclarís, de manera urgent, quines de les seves mesures per frenar la pandèmia a Catalunya afecten drets fonamentals.

A més, la sala contenciosa de l'alt tribunal català va urgir a la Generalitat a esmenar alguns defectes de forma de l'escrit remès, en el qual no figurava ni signatura, ni data ni el número de decret que se sotmet a revisió del TSJC.

La intenció de la Generalitat és que les mesures anticovid, acordades per tallar la propagació de la pandèmia davant l'augment de casos de coronavirus a Catalunya en els últims dies, entrin en vigor avui, un cop siguin avalades per l'alt tribunal català.

Vistiplau de Fiscalia

Mentrestant, la Fiscalia Superior de Catalunya va anunciar que no s'oposa a les mesures que el Govern va anunciar dimecres per frenar la pandèmia de coronavirus a Catalunya i que estan pendents de la ratificació del TSJC per poder entrar en vigor. Segons van informar fonts jurídiques, el ministeri públic, després de ser consultat pel TSJC sobre les restriccions anunciades per la Generalitat, va emetre un informe en el qual no posava objeccions a les noves mesures sanitàries proposades pel Govern català.

La Fiscalia sosté en els seus informes que les mesures plantejades per la Generalitat no suposen cap vulneració als drets fonamentals dels ciutadans, de manera que creu que no són desproporcionades.