El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat aquest divendres que ha finalitzat formalment la ronda de consultes que ha mantingut amb tots els grups de la cambra sense que cap d'ells li hagi proposat un candidat a la presidència de la Generalitat després de la inhabilitació de Quim Torra.

En una roda de premsa realitzada aquest matí, el president del Parlament ha explicat que ahir va finalitzar el període de deu dies que estipula la Llei de Presidència de la Generalitat per celebrar una ronda de consultes amb els diversos grups, i que es va iniciar l'endemà de la publicació al DOGC del decret de substitució de Torra.

Torrent ha explicat que a la ronda de contactes ha "constatat la impossibilitat de celebrar un ple d'investidura" ja que cap grup li ha proposat un candidat a la presidència de la Generalitat.

En conseqüència, ha indicat, el dia 21 comunicarà a la cambra aquesta circumstància, just abans d'iniciar-se la sessió de control del ple ordinari que ja està previst, i el mateix dia es publicarà una resolució al respecte al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC).

Segons Torrent, a partir de l'endemà d'aquesta publicació s'obrirà el període de dos mesos que estipula la mateixa llei i, un cop finalitzat el mateix i si no s'ha produït un debat d'investidura amb èxit, es publicarà automàticament la dissolució del Parlament i la convocatòria de les eleccions per al 14 de febrer.

El president de la cambra legislativa catalana ha reconegut que es tracta d'una situació inèdita, ja que no havia passat abans que, com a conseqüència de la inhabilitació d'un president, s'entrés en un període d'interinitat.

Torrent ha explicat, però, que durant els següents dos mesos hi haurà "activitat parlamentària" normal, encara que amb les restriccions i mesures de seguretat que estableixen les autoritats sanitàries per prevenir la propagació del coronavirus de la Covid-19.

Únicament en el cas, que ara mateix sembla improbable, que algun grup li proposés un candidat a la presidència, Torrent obriria una altra ronda de consultes, ha assenyalat el mateix president.

Sobre la possibilitat que la segona onada de la pandèmia pugui interferir en el període electoral i les eleccions, el president del Parlament ha afirmat que caldrà compatibilitzar el dret a vot dels ciutadans amb el de la seguretat sanitària.

En tot cas, ha puntualitzat, un cop dissolt el Parlament correspondrà al Govern "ponderar" durant els 54 dies següents tots dos drets, el del vot dels ciutadans i el de la seguretat sanitària.

Mentre no arribi el moment de dissoldre la cambra, aquesta seguirà portant a terme els plens ordinaris que ja estan previstos fins a finalitzar el període de sessions a mitjans de desembre, ha explicat Torrent, i després de la dissolució, es posarà en marxa la Diputació Permanent, la qual pot reunir-se per convalidar decrets del Govern.