Els hospitals Germans Trias i Mútua Terrassa s'han sumat a un estudi internacional que analitza els possibles efectes protectors de la vacuna contra la tuberculosi (BCG) per prevenir la COVID-19. La recerca, BRACE trial, se centra en el personal sanitari.

L'assaig clínic administra vacuna i placebo a sanitaris que han tingut contacte directe amb pacients positius de coronavirus, als quals se'ls analitza durant dotze mesos. Passat aquest temps, s'avaluarà l'eficàcia de la vacuna en funció del nombre de nous positius que es detectin. La recerca va començar a Austràlia i ara s'ha estès a l'Estat espanyol, els Països Baixos i el Regne Unit. La intenció és arribar als 10.000 participants.

La vacuna BCG es va desenvolupar per protegir de la tuberculosi, però s'ha constatat que també genera un impuls temporal del sistema immunitari. «Aquest reforç immunitari pot oferir protecció extra en el cas d'infecció per coronavirus, que esperem que redueixi el nombre de persones afectades i alleugi els casos d'infecció. Sabem que la vacuna també protegeix front a altres infeccions respiratòries», destaca el Dr José Domínguez, cap de grup de recerca a l'Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) i participant de la coordinació del BRACE des de Can Ruti.

Actualment la investigació s'està desplegant a set centres a Austràlia, sis centres als Països Baixos, i sis centres de l'estat espanyol: l'hospital Germans Trias, l'hospital Mútua de Terrassa, l'hospital Virgen de Macarena de Sevilla, l'hospital Lozano Blesa de Saragossa, l'hospital Marqués de Valdecilla de Santander, i l'hospital Cruces de Bilbao. També s'han incorporat recentment a l'estudi alguns centres del Brasil.

D'altra banda, l'hospital de Can Ruti va informar que obrirà els quiròfans els divendres a la tarda i els dissabtes per reduir les llistes d'espera.