El Govern preveu aprovar aquest dimarts un decret llei amb el qual es rebaixarà fins a un 50% el lloguer dels establiments i locals comercials que tenen prohibit desenvolupar la seva activitat per les restriccions per tallar els contagis de Covid-19, com bars i restaurants.

Tal com ha anunciat en roda de premsa la portaveu del Govern, Meritxell Budó, es tracta d'un decret que faculta els titulars dels establiments a iniciar una negociació amb els propietaris d'immobles per establir una rebaixa temporal i de mutu acord de la mensualitat de les rendes.

En concret, estableix un període de negociació d'un mes entre el propietari del local i l'arrendatari i, en cas de no arribar a un acord, passa a aplicar-se automàticament una rebaixa del lloguer en funció d'una taxació preestablerta.

La nova norma fixa que, si no hi ha acord entre les parts, el lloguer d'aquells negocis que estan totalment tancats per les mesures sanitàries, com bars i restaurants, centres d'estètica, bingos, casinos, sales de joc o ludoteques, es reduirà automàticament un 50% a comptar des del dia en què l'arrendatari notifiqui la seva voluntat de negociar.

Compten també com a negocis tancats els restaurants, cafeteries i bars que funcionen fent lliuraments de menjar per emportar o a domicili, de manera que, davant la falta d'acord, la reducció de la quota dels seus lloguers serà de la meitat.

D'altra banda, els negocis l'activitat està parcialment limitada per la pandèmia, com comerços, teatres, botigues 24 hores, gimnasos o hotels, tindran una rebaixa del lloguer proporcional a la disminució dels seus aforaments i horaris d'atenció al públic.

En aquest cas, la rebaixa s'aplicarà únicament sobre la part afectada, de manera que si un comerç té permès obrir al 50%, l'arrendatari haurà de pagar el 75% del lloguer.

"És un mecanisme ràpid i eficaç per evitar que el cost de la pandèmia recaigui només en una de les parts del contracte d'arrendament. Afavoreix el pacte, però impedeix que la negociació dilati la rebaixa de les quotes", ha resumit Budó, que ha asseverat que l'objectiu és evitar el tancament empreses i la destrucció de llocs de treball".

Budó també ha explicat que el Govern es dona un termini de dos anys per incorporar la clàusula "rebus sic stantibus" en el Codi Civil que permet modificar contractes davant canvis sobrevinguts i extraordinaris com la pandèmia.

Fonts de l'executiu català han assenyalat a Efe que el decret ha estat elaborat pels departaments de Justícia i Empresa i Coneixement en col·laboració amb el Gremi de Restauració de Barcelona per evitar la judicialització dels casos.

Segons les mateixes fonts, es tracta d'una solució "ràpida" que "evita el viacrucis judicial" i permet als restauradors i comerciants afectats estalviar-se els costos del procés i la dilatació de la resolució, que en el cas de tramitar-se als jutjats podria demorar mesos o fins i tot anys.

A més de la modificació de l'ordenament jurídic, en els últims dies s'ha estudiat una altra possibilitat, proposada pel Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), que passava per la mediació amb l'auxili de lletrats i implicava la resolució dels casos per part d'un jutge.

No obstant això, aquesta opció hauria estat descartada pel Govern perquè podria aprofundir encara més la saturació dels jutjats i perquè les sentències probablement arribarien quan molts negocis ja s'hagin vist forçats a abaixar la persiana, ja que durant tot el procés haurien de seguir pagant els seus respectius lloguers.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus