La Secció Primera de l'Audiència Nacional ha absolt al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero del delicte de sedició pel qual havia estat acusat i pel que se li reclamaven 10 anys de presó. Segons ha avançat aquesta tarda la Cadena Ser. El tribunal, que l'ha absolt per majoria, no ha considerat acreditat que col·laborés en els plans independentistes dels condemnats pel procés. Tampoc contempla l'alternativa de desobediència que va reclamar la Fiscalia, segons fonts jurídiques.

També han quedat abolts la intendent Teresa Laplana, l'exsecretari general d'Interior Cèsar Puig i l'exdirector general dels Mossos Pere Soler pels fets de setembre i octubre del 2017.

La sentència del tribunal té el vot particular de la seva presidenta, Concepción Espejel, que aposta per una condemna per sedició.

La sentència serà notificada aquest dimecres a totes les parts.

El judici es va celebrar a Madrid entre gener i març, i després es va interrompre per la pandèmia. La vista oral es va acabar al juny. La fiscalia, que inicialment acusava per rebel·lió, finalment va acusar només per sedició i fins i tot va obrir la possibilitat a condemnar només per desobediència. Les diferències de criteri entre els tres magistrats han endarrerit la sentència més del previst.