El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat divendres que ve com a investigat l'exgerent de CDC Germà Gordó en la peça separada del 3% on investiga un suposat sistema de blanqueig de capitals en l'extinta formació mitjançant donacions d'alts càrrecs, conegut com a "barrufeig".

Atén així la petició de la Fiscalia Anticorrupció, que va demanar la imputació del també exconseller de Justícia per un delicte de blanqueig de capitals en la peça on ja figuren com a investigats els exconsellers de CDC Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macias.

La imputació de Gordó, processat en la causa principal del 3%, es produeix després que l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, -en semillibertat després de ser condemnat per l'espoli a Palau i que està col·laborant amb la Justícia- l'assenyalés directament en la seva declaració aquesta setmana.

Segons posa en relleu el magistrat en el seu acte, Osàcar va indicar que "la persona que directament i personalment va idear aquesta operativa, la va planejar i va dirigir la seva implementació, va ser el llavors gerent del partit, Gordó Aurabell".

L'operativa a la qual es refereix i que s'investiga en aquesta peça consistiria que alts càrrecs del partit presumptament donaven a la formació "una quantitat de diners equivalent a la que prèviament o posteriorment el propi partit els lliurava (...) amb coneixement del seu origen il·lícit". Un sistema conegut com a barrufeig.

La finalitat, va dir Osàcar i assenyala l'acte, era "rentar diners generats per CDC de forma il·lícita" i, "gràcies a les 'donacions' aconseguides, aconseguir quadrar els dèficits pressupostaris" que el partit tenia cada any.

Segons va explicar, Gordó va identificar almenys el 2008 i 2010 una llista de potencials "donants" i va encomanar a Osàcar que els proposés que donessin 3.000 euros "mitjançant xec bancari nominatiu, a canvi de rebre la mateixa quantitat en diners en efectiu de procedència il·lícita, que els lliuraria en mà el mateix Osàcar".

Per a això, continua l'acte, una persona del Departament de Comptabilitat de CDC encara no identificada facilitava a l'extresorer una quantitat en efectiu equivalent a 3.000 euros per a cadascuna de les persones incloses a la llista.

Després, Osàcar "va procedir d'acord amb l'ordenat per Gordó": va rebre els diners dels que van acceptar participar en l'operativa, i els va lliurar a canvi 3.000 euros en efectiu, si bé aquest últim lliurament no es va documentar "de cap manera". Després "Osàcar va lliurar personalment i en mà la quantitat sobrant a Gordó", diu l'acte.

Les donacions, explica el jutge, presumptament es van realitzar a sol·licitud tant d'Osàcar com del seu successor en el càrrec, Andreu Viloca, citat també com a imputat aquest dilluns.

Segons de la Mata, "una conducta com la descrita, de quedar acreditada, té sens dubte rellevància penal, ja que els suposats" donants "realitzen aquesta activitat exactament per ocultar el veritable origen dels diners ingressats en el compte del partit".

Les sospites del jutge que les donacions podien ser "actes d'aflorament de diners" presumptament il·lícits es fonamenten en diversos elements: la "sorprenent homogeneïtat" de les quantitats (3.000 euros), realitzades en dates "pròximes" i que les donacions no eren ni quotes d'afiliats ni pagaments dels seus càrrecs electes amb càrrec als seus salaris públics ni tampoc una campanya de donacions impulsada per CDC, sol·licitant un esforç extra als seus militants.